Vásárhelyi

2023.10.12. 09:34

Egykori leánygimnáziummal, ma technikummal ismerkedtek a csabai városvédők

Folytatódott a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület Nevezetes iskoláink című sorozata. Az egyesület tagjai szerdán a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium épületének múltjába kaphattak betekintést.

Gyemendi Réka

Schnider György igazgató mutatta be az intézményt.

Fotó: Gyemendi Réka

Az iskolát és annak épületét az intézmény dísztermében mutatta be Schnider György, aki 2016 óta az intézmény igazgatója. Ezután a csoport körbejárta a létesítményt, ahol még több érdekességet tudhattak meg az épületről.

Elhangzott, az 1870-es években a József Attila utcában működött egy leánygimnázium, ami egyre inkább terjeszkedett, majd 1917-ben kereskedelmi tagozatot is indítottak. Ezután bővíteni szerették volna a gimnáziumot, ehhez kapcsolódóan meg is születtek a tervek. Megszűnt a kereskedelmi tagozat, és 1921-ben a gimnázium felvette a Lorántffy Zsuzsanna Leánygimnázium nevet. 

1926-ban írtak ki egy tervpályázatot a református templom melletti üres telekre, ahová a gimnázium új épületét képzelték. A cél az volt, hogy egy olyan épületet tervezzenek, ahol megtalálható egy nagy díszterem és egy nagy tornaterem is.

 Összesen hatvannégy pályamunka érkezett be, végül pedig Beke Ferenc és Feszely Sándor budapesti építészek tervét találták a legjobbnak. A bírálóbizottságnak annyira megtetszett a nyertes pályázat, hogy a lánygimnáziumban, majd később Budapesten is kiállították a terveket – utóbbi helyen már nem kapott annyira pozitív fogadtatást, mint Békéscsabán. 

1926 tavaszán megkezdődött az építkezés, egy év múlva készült el és a 1928-ban már el is kezdődhetett a tanítás. A lánygimnázium az 1950-es évekig működött nagyon jó eredményekkel, majd a líceum másik épületbe költözött, így a helyén megalakult a magasépítőipari technikum. Az évek során több neve, illetve mindig más fenntartója volt az iskolának. 

Az igazgató elmondta, 2015-ben került a Békéscsabai Szakképzési Centrum fennhatósága alá, tagintézményei közé az iskola, mely 2016-tól működik szakgimnáziumként, jelenlegi nevét pedig 2020-ban kapta. Ma újra technikumként működik, úgynevezett ágazati technikum képzés folyik az intézményben. A diákok olyan szakmákat tanulhatnak, mint a magasépítő, mélyépítő; az útépítő ,vasútépítő és -fenntartó; a fluidumkitermelő; a környezetvédelmi, vízügyi, illetve földmérő és térinformatikai technikus. Az igazgató hozzátette, a végzett tanulók közel 80 százaléka tanul tovább valamilyen felsőoktatási intézményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában