Ünnepség

2023.10.26. 20:21

Egy éves lett a szarvasi Honvédelmi Sportközpont - galériával, videóval

A Szemere Miklós Kupa 2023 elnevezésű lövészversennyel ünnepelték a szarvasi Honvédelmi Sportközpont létrejöttének első évfordulóját csütörtökön, amely eseményen dr. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője és a Honvédelmi Sportszövetség elnöke is részt vett, ráadásul ki is próbálta magát a lövészetben.

Vásári Erzsébet

Az ország ötödik, és Békés vármegye első és egyetlen Honvédelmi Sportközpontja megalakulásának első évfordulóját ünnepelték Szarvason csütörtökön.

Fotó: Jenei Péter

Az ország ötödik, és Békés vármegye első és egyetlen Honvédelmi Sportközpontja megalakulásának első évfordulóját ünnepelték Szarvason csütörtökön. A nap másik fontos eleme a Szemere Miklós Kupa 2023 elnevezésű verseny volt az egy éve átadott épületben, amelynek keretében az ifjú kadét programos lövészek mérkőztek meg egymással.

Dr. Simicskó István köszönőjében elhangzott, 2015 és 2018 között lehetett honvédelmi miniszter, amely időszakban igyekezett építkezni is. Ez utóbbi kezdődött a határkerítéssel, amiben a honvédség 18 ezer katonája vett részt annak érdekében, hogy Magyarország biztonságban legyen. Szintén ebben az időszakban indítottak el egy 10 éves haderőfejlesztési programot, amelynek számos eleme volt, így például a honvédség eszközparkjának bővítése, a tartalékos katonák létszámának bővítése, illetve egy olyan rendszer felépítése, amelynek keretében meg tudják szólítani a fiatalokat. Ennek része a Honvéd Kadét Program, aminek immár számos Békés vármegyei iskola is tagja. Hozzátette, a tapasztalatok szerint a program igen sikeres, az ifjú kadétek jelentős része a katonai hivatást választja, vagy rendvédelmi szerveknél kezd dolgozni, de az állami, illetve a magánszférában is elhelyezkednek közülük többen. Mégpedig az utóbbi két szektor előszeretettel alkalmazza őket, hiszen fegyelmezettebbek, mint a nem kadét programos kortársaik, emellett közösségben és csapatban rendkívül jól tudnak dolgozni. Ez a végeredmény pedig véleménye szerint a program sikerének egyik titka.

Babák Mihály, Szarvas polgármestere, Kónya István gyulai alpolgármester, dr. Simicskó István, Lovász György, a Szarvasi Karate Klub elnöke és Kálmán Tibor, Békés polgármestere Fotó: Jenei Péter

A Honvédelmi Sportszövetség elnöke kifejtette, manapság különösen fontos, hogy a haza megvédésére is képes fiatalokat neveljenek, hiszen éppen egy új világrend van kialakulóban, amelynek része többek között az Ukrajnában zajló háború és az Izrael ellen indított terrortámadás is. Elindultak tehát a folyamatok, hiszen az új világrend kialakulását mindig káosz előzi meg. Azonban nem szeretnék, hogy ez a káosz magával sodorjon bennünket, és ezért kell a honvédséget erősíteni és olyan értékes fiatalokat képezni, akiknek bátran át lehet majd adni a zászlót és az ország védelmét.

Végül a szarvasi Honvédelmi Sportközpontra térve dr. Simicskó István elmondta, nagyban köszönhető Babák Mihály polgármesternek és Dankó Béla országgyűlési képviselőnek a megépülése, hiszen meglátták benne a lehetőséget és az értéket, az elsők között pályáztak rá, és mindenben segítették a megvalósulását.

Babák Mihály elmondta, a lövészversenyen résztvevő kadét programos fiatalok már nyertek, hiszen egy csodálatos épületben képezhetik őket, és az eszközpark is biztosítva van számukra. Hozzátette, hálás a szarvasi és a járáshoz tartozó szülőknek, sportegyesületeknek és intézményeknek azért, mert jó irányba halad a gyermekek nevelése. Visszaemlékezett, ő maga is volt katona egykor két éven át, amely időszak egész életében a segítségére van. Hiszen jó nevelést kapott a katonaságban és fegyelmet, valamint rendet tanult. Ráadásként már ott megtanult dolgozni, küzdeni, teljesíteni, és önállónak lenni. A polgármester hangsúlyozta, büszke arra, hogy Szarvason épült meg Magyarország ötödik Honvédelmi Sportközpontja, ami már az első évben beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ráadásul ez Békés vármegye egyetlen Honvédelmi Sportközpontja, így az egész régiót kiszolgálják vele.

Díjazták a legjobb lövészeket a versenyen

A beszédek után a Szemere Miklós Kupa 2023 eredményhirdetése következett. Harmadik helyezett lett a lányok közül Megyeri Panna, a második Brachna Boglárka, a harmadik pedig Ugrai Nikoletta. A fiúk közül harmadik helyen végzett Kondor Szilárd, a második Vatai Zalán, az első helyezett pedig Pozderka Zsombor lett. A díjazottak ajándékcsomagot, oklevelet és érmet kaptak, melyekhez a két első helyezettnek egy-egy kupa is járt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában