Faragtak

2023.10.18. 13:57

Csütörtökig látható a tökös tárlat a csabai Belvárban

Az ősz jegyében hangulatos kiállítást rendezett be faragott tökökből aulája előterében a békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium.

dr. Nagy Szilvia

A tökfaragás már hagyomány a Belvárban.

Dr. Malatyinszki Anita igazgató és Johanidesz Szilvia igazgató-helyettes elmondta, idén több mint nyolcvan kreatív, ötletes, vicsorgó, ijesztő, mókás faragványt készítettek el a gyerekek. 

– Késő délután élnek igazán a tökök; kivilágítva teszik varázslatossá, sejtelmessé az aula kis szegletét. A kiállítás már hagyomány a Belvárban, 2010-ben csempészte be az ötletet az iskola falai közé Sándor Gézáné tanító. Nem az angolszász hagyományokból táplálkozik, hanem a magyar néphagyományokat kelti életre. Idén a tökfaragás történetével ismerkedhettek meg a gyerekek, és kiderült az is, miről szól pontosan a „Fénylik, mint Salamon töke” szólás-mondás története. A felhívás elsősorban az alsó tagozatos diákoknak szólt, de felsősök is csatlakozhattak. Minden nevező kap emléklapot, édességet, a legszínesebb, legfogasabb, legtengeribb, legfényesebb, legokosabb tökfaragvány készítői pedig külön oklevelet vehetnek át – részletezték. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában