Gyula

2023.10.06. 14:08

Az aradi vértanúk életáldozata a hazaszeretet magasztos példája - galériával

Gyulán a Honvédtiszti Emlékhelyen emlékeztek az aradi vértanúkra pénteken délelőtt. Bánhidy Vajk, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi nevelési főosztályának főosztályvezetője beszédében elmondta, mint minden nemzet, úgy a magyarság életében is vannak döntő jelentőségű, a szimbólumoknál többet jelentő történelmi pillanatok.

Papp Gábor

Fotó: Lehoczky Péter

– E dátumok és események nem csupán évszámok és nevek, hanem olyan határkövek, ahonnan más irányt vesz a nép sorsa. 1849. október 6-a ilyen dátum, Arad egy ilyen hely – fogalmazott. – Önazonosságunkhoz hozzátartozik, identitásunkkal összeforrott a Kossuth Lajos által Magyar Golgotának nevezett tragikus, történelmi esemény.

– A megtorlás áldozatai társadalmi, nyelvi és vallási különbözőségeik ellenére is össze tudtak fogni, és együtt harcoltak a szabad, független polgári Magyarországért – emelte ki. – Az uralkodónak tett eskü helyett a nemzethez való tartozás eszméjét választották. Életáldozatuk a hazaszeretet magasztos példája. Nem a haláluk, hanem az életük, tetteik, eszméik adtak nekünk és, adnak mind a mai napig követendő példát.

Szólt arról, hogy Gyulát 1849 nyarán elkerülték a véráldozatokkal járó összecsapások, ám augusztus 19-től, ahogy az orosz fogságba esett első magyar hadifoglyok megérkeztek, a város lakossága felismerte a sors által ráosztott történelmi feladatot, és a legnagyobb szívességgel fogadta katonáinkat, miközben több ezer orosz, majd osztrák megszállót volt kénytelen ellátni és elszállásolni. Megérkeztek a tábornokok, a memoárok meghatottan emlékeznek a gyulai polgárok szeretettéről, mintha nem is egy levert szabadságharc, hanem győztes sereg vitézei töltötték volna itt, utolsó, reményteli napjaikat. Haynau parancsára Gyulán fosztották meg őket orosz ellenfeleik által meghagyott katonai becsületük jelvényeitől, az oldalfegyvereiktől. 

– Itt kezdődött pokoljárásuk utolsó szakasza, amelyet akkor még enyhíthetett a gyulaiak kitüntető szeretetet, és helyben rendületlenül érzik ennek emlékét – hangsúlyozta.

Megemlékező műsort adott Nemcsák Károly, Jászai Mari-díjas színművész és a Kaláka együttes. A programot katonai tiszteletadás mellett koszorúzás zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában