Békéscsaba

2023.10.17. 17:18

Alapszolgáltatási központot avattak

A Mécses Egyesület Esély és lehetőség egy új kezdésre, a támogatott lakhatásra című pályázati programjának zárórendezvényét, illetve a Békés és Csongrád-Csanád Vármegyei Szakmafejlesztési Hálózat térségi találkozóját rendezték kedden a Békés Vármegyei Kormányhivatalban. Délután ünnepélyesen felszentelték a Kőszikla Alapszolgáltatási Központot.

Papp Gábor

A szalagátvágás pillanatai. Csizi Péter, Pecze Szabolcs Zoltán és Nelhübel-Oláh Henriette

Fotó:  Bencsik Ádám

Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta, szociális területen a rendszerváltás folyamata jelenleg is zajlik.

– A változás akkor fog véget érni, ha megszűnik majd az utolsó nagy létszámú szociális intézmény is Magyarországon, illetve ha a szociálpolitikát teljesen felváltja majd a gondoskodás-politika – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Felelevenítette, az államszocializmusban az volt a szokás, hogy a szociális problémákat nemlétezőnek tekintették.

Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár  Fotó: Bencsik Ádám

– Ha pedig mégis adódtak gondok, úgy vélték, hogy a párt majd megoldja. A fogyatékossággal élő embereket elzárták az arisztokrácia által egykoron felépített, majd átalakított, külvilágtól távoli intézményekben és monstrumokban. Fogyatékossággal élő emberek tízezrei úgy nőttek fel akkoriban, hogy az intézményi rendszert nem, vagy csak nagyon ritkán hagyták el – folyatta a gondolatot. – Napjainkra nemcsak stratégiai célunk, hogy 2036-ra megszüntessük az összes 50 főnél nagyobb fogyatékossággal élők és pszichiátriai betegek számára kialakított intézményt, hanem ezen az úton a gyakorlatban is elindultunk.

Mint mondta, jelenleg 4416 támogatott lakhatási férőhely van Magyarországon, 4416 fogyatékossággal élő nem kényszerül a nagy intézményi környezetbe, hanem napi szinten a családi léthez, az otthon biztonságához közelítő közegben él. Kiemelte, ez a szám folyamatosan növekszik, hiszen pályázati támogatással újabb 668 férőhely jön létre. 

– Ezek a férőhelyek szemléletükben is újak. Egyrészről a lehetőség egy alapszolgáltatással bővül – tette hozzá. Fontosnak nevezte, hogy párbeszéd legyen a helyben, a területen dolgozók és a szakmai irányítás minisztériumi munkatársai között, s, hogy a helyben megjelenő problémákra gyors válaszokat adjanak.

Dr. Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója kiemelte, nemcsak a Békés vármegyei, hanem a szomszédos Csongrád-Csanádban dolgozó szakembereket is megszólították a konferenciával. Kitért arra, hogy a szociális ágazatban is mennyire fontos a szakmaközi együttműködés, illetve a helyi közösségekre, a civil összefogásokra, támogató hálózatokra való építés.

Dr. Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója Fotó: Bencsik Ádám

Nelhübel-Oláh Henriette, a Mécses Szolgáló Közösség Egyesülete ügyvezetője elmondta, projektjüket az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) a Közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – támogatott lakhatás kialakítása és szociális alapszolgáltatások fejlesztése című programban valósítják meg. Kedden a projektben kialakított első épületet, az új szolgáltatási központot adták át Békéscsabán, a Deák utcában. A szakember kiemelte, hat új támogatott lakhatású ház létrehozását, negyven fogyatékossággal élő vagy pszichiátria beteg lakhatásának megoldását és új békéscsabai szolgáltatási központ létrehozását vállalták az egymilliárd 186 millió forintos projekt keretében. Utóbbi intézményben helyet kap harminc fogyatékkal élő ember nappali ellátása és nyolc pszichiátriai beteg közösségi ellátása. Mezőberényi nappali intézményükben négy pszichiátriai betegnek biztosítanak ellátást.

Nelhübel-Oláh Henriette, a Mécses Szolgáló Közösség Egyesülete ügyvezetője Fotó: Bencsik Ádám

Támogató szolgálat, HS és foglalkoztatás

Nelhübel-Oláh Henriette elmondta, negyven érintettnek támogató szolgálatot, házi segítségnyújtást és foglalkozást biztosítanak. Hangsúlyozta, szeretnék mind a negyven embert foglalkoztatásba bevonni január elsejétől. 

A szakember előadásában részletesen szólt a helyettes államtitkár által is említett szemléletváltás jelentőségéről, hátteréről, illetve konkrét példákkal is érzékeltette, hogy miért lényeges, hogy emberléptékű kis otthonok jöjjenek létre.

Hozzátette, vállalták, hogy negyven lakó számára hat házat hoznak létre, Békéscsabán három és Mezőberényben is három házat, amelyekben 6-8 fős lakóközösségek jönnek létre. A programban emellett egyebek mellet három már meglévő épületükön cserélték a nyílászárókat, a mezőberényi alapszolgáltatási központon fotocellás ajtót szereltek be a kerekesszékesek érdekében. Két kilencszemélyes elektromos kisbuszt szereztek be, épületekre napelemeket szereltek, eszközöket szereztek be, folyamatos az új dolgozók és a lakók felkészítése is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában