Források

2023.10.09. 14:24

A tehetségműhelyek számoltak be programjaikról Orosházán

A tehetséggondozás fontosságáról, a Tehetségbarát Önkormányzat Díj és az azzal járó forrás felhasználásáról is szó volt az Orosházi Oktatási Kerekasztal hétfői ülésén.

Csete Ilona

Dr. Blahó János fontosnak nevezte a tehetségek hazatérését is. Fotó: F. H.

Orosháza önkormányzata egyike annak a hat önkormányzatnak, amelyek májusban átvehették a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat. Az elismerés annak az évek óta tartó elkötelezett munkának szól, amellyel az önkormányzat, hozzájárul az orosházi tehetséges diákok felkutatásához, támogatásához. A díj mindazok érdeme (pedagógusoké, intézményeké és tehetséggondozó szervezeteké), akik szívükön viselik az orosházi gyermekek jövőjét.

A Tehetségbarát Önkormányzat 2023 pályázaton elnyert 1 millió 500 ezer forintot az iskolák a már működő tehetségprogramjaik támogatására használhatják fel. Mindegyik támogatott iskolának 210 ezer forint keretösszeget biztosítanak.

Az OKKA titkára, dr. Blahó János a hétfői megnyitón elmondta a létrehozott tehetséghíd – összekapcsolva óvodát, iskolát, egyetemet – ezeknek a fejlesztését, az intézmények pedig saját specifikumaikkal erősítik a tehetséggondozást. Megteremtik azt az ösvényt, amelyen a tehetséges fiatalok végighaladhatnak.

– Ez bővült anyagi többlettel, amit az önkormányzat egy sikeres pályázatával teremtett elő. Fontos ebben a térségben a tehetségek felkutatása, hiszen látható, milyen gazdasági, társadalmi problémák terhelik e vidéket, s ez begyűrűzik  az oktatási intézményekbe. Igenis van az iskolának társadalmi küldetése, ebből adódik közhaszna is. Itt, Orosházán kell, hogy a gyerekek lehetőségekhez jussanak: tehetségüket kibontakoztassák, majd a munka világába bekapcsolódhassanak – fogalmazott köszöntőjében. Hozzátette: az önkormányzattal együttműködve, a Bursa Hungarica ösztöndíj-rendszeren keresztül is kapnak anyagi segítséget a fiatalok. Majd reményét fejezte ki, hogy sajátos eszközeikkel hatékonyan képesek lesznek szembe menni a negatív tendenciákkal.

Végül meghívta a résztvevőket a csütörtöki gólyaavatóra.

A tanácskozáson az intézmények a pénzösszeg technikai felhasználásához kaptak útmutatást. Vehetnek a tehetséggondozáshoz eszközöket (akár hangszereket, sport, vagy informatikai eszközt), de szakmai képzésre is használható. Az OKKA tanácskozásán a tehetségműhelyek röviden bemutatták a programjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában