Elismerés

2023.10.17. 18:28

A szociális ágazat szakemberei jelentik a város szívét, lelkét Békéscsabán

A szociális munka napja alkalmából kedden a Csabagyöngye Kulturális Központban köszöntötték a szociális ágazat szakembereit, az ünnepség keretében adták át az önkormányzat Kiváló Szociális Munkáért elismeréseit.

Licska Balázs

A MIVA Bölcsi munkatársi közösségét is díjazták

Fotó: Für Henrik

 

Díjazták idén Kernné Fitor Margit jelnyelvi tolmácsot, szociális szakembert; valamint a dr. Forján Mihályné vezette MIVA Bölcsi Nonprofit Kft. munkatársi közösségét – a bölcsőde 30 éve nyitotta meg kapuit. A jutalmakat Szarvas Péter polgármester, illetve a városi közgyűlés családügyi és népjóléti bizottságának elnöke, dr. Csicsely Ilona nyújtotta át.

– A jótett ereje a széllel szemben is eljut a világ végéig – kezdte Buddha egyik tanításával beszédét Szarvas Péter polgármester. Mint fogalmazott, a szociális munka napjának üzenete a hála és a köszönet. A szociális ágazat munkatársai képviselik a város szívét, lelkét, az önkormányzat nélkülük nem lenne képes segítséget nyújtani azoknak, akiknek erre szükségük van. Aláhúzta: a szakemberek megérdemlik a figyelmet, el kell ismerni azt az erőn felüli és elkötelezett munkát, amit végeznek nap mint nap.

Szarvas Péter polgármester
Fotó: Für Henrik

Beszélt arról, hogy az elmúlt időszakban milyen fejlesztések valósultak meg Békéscsabán ezen a területen. Többek között voltak korszerűsítések a Kazinczy utcai és a Deák utcai idősklubban; az Életfa és az Ady Endre utcai idősek otthonában zajlik az eszközpark megújítása, a helyiségek felújítása; két szociális bérlakást alakítottak ki Kisréten; kétszer annyi szociális tűzifa áll most a rászorulók rendelkezésére, mint korábban. Az önkormányzat hat, szociális alapszolgáltatást nyújtó civil szervezetet támogat ebben az évben is összesen 6 millió forinttal.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a civilizáció a másokkal szembeni felelősségvállalással, azaz ott kezdődik, amikor valaki segít annak, aki bajban van; tehát a rászorulók támogatása egyidős az emberiséggel. A mondhatni intézményi forma Békés vármegyében nagyjából 150 éves múltra tekint vissza. 

Elmondta, hogy Békéscsabán félezernél is többen ténykednek a szférában. Kiemelte, hogy a szociális ágazat szakemberei olyan feladatokat látnak el, amelyeket csak hivatástudattal lehet végezni, azaz elkötelezetten, előítéletek nélkül, nyitottan. Aláhúzta, miszerint ők azok, akik fényt visznek az olykor szürke hétköznapokba, akik jobbá teszik a világot, a rossz irányt vett sorsokat. 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő
Fotó: Für Henrik

Kernné Fitor Margit siket szülők gyermekeként a különleges siket kultúrát belülről ismeri, a jelnyelvet anyanyelvként használja. Elkötelezettsége a siket és nagyothalló emberek iránt végigkísérte egész eddigi életútját – hangzott el a méltatásakor. A szakember elhivatott hozzáállása tükröződik jelnyelvi tolmácsként végzett munkájában is, amelyet a SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) vármegyei jelnyelvi tolmácsszolgálatának szakmai vezetőjeként töretlenül, lelkiismeretesen 15 éven át látott el.

A MIVA Bölcsi 1993. július 1-jén nyitotta meg kapuit Jaminában. Az elmúlt 30 esztendőben számos felújításon esett át az épület, legutóbb 2018-ban bővítették is, így egy korszerűbb környezetben fogadhat immár 54 gyermeket. A dr. Forján Mihályné vezette bölcsőde valamennyi szakembere fontosnak ítéli azt, hogy minden egyes nap egy élmény legyen a kicsik számára. A gyermeknevelés a világ legnehezebb és legfelelősségteljesebb hivatása, de a legszebb is. A bölcsődések nyitottak a világra, kíváncsiak a környezetükben zajló történésekre, befogadóak az újdonságokra.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában