Figyeljünk egymásra!

2023.10.29. 16:00

A stroke világnapja: a korai felismerés életmentő lehet

A fejlett ipari társadalmakban – így hazánkban is – az agyi érelzáródás okozta akut iszkémiás stroke (AIS) a halálozás harmadik, a tartós ápolást igénylő rokkantság első leggyakoribb oka – hívta fel a figyelmet a stroke október 29-i világnapja apropóján a Békés Vármegyei Központi Kórház.

Vásári Erzsébet

Ne várjuk meg, amíg nagyobb lesz a baj, az első jeleknél hívjunk segítséget!

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Ismertették: akkor beszélünk stroke-ról, amikor az agy bizonyos területein valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken vagy megszakad a vérellátás, a nem megfelelő véráramlás pedig az agyszövetek károsodását okozza. Ennek leggyakoribb oka, ha az agyi erekben valamilyen akadály – például vérrög – képződik. Hozzátették, hogy hazánkban évente mintegy 27 ezer ember kerül kórházba stroke megalapozott gyanúja miatt. Körülbelül 12 ezren halnak meg akut agyi érkatasztrófa következtében, a túlélő betegek közül pedig sokan tartós ápolásra szorulnak, kiemelt jelentőséggel bír tehát az akut stroke betegek sürgős kezelése. 

Hangsúlyozták, hogy kiemelten fontos a stroke tüneteinek korai felismerése, hiszen a koponyaűri erek elzáródásánál a visszafordíthatatlan agyi károsodás kockázata az elzáródástól kezdve rohamosan nő, az önálló életre alkalmas túlélés esélye pedig percről percre csökken. Ráadásul van olyan agyi ér, amelynek teljes elzáródása esetén percenként több mint 2 millió idegsejt pusztul el, melyek pótlására nincs lehetőség. Az agyi nagyerek elzáródása esetén az agyi állománypusztulás megelőzésének egyetlen hatékony módszere az időben történő, speciális katéteres vérrög-eltávolítás.

Figyelmeztettek: a stroke jeleinek időben történő felismerése és az érintettek mielőbbi kezelésbe kerülése akár életet is menthet. De milyen jelek esetén érdemes stroke-ra gyanakodnunk és mentőt hívnunk? 

Betűszó segít a gyors felismerésben és segítséghívásban

M – mosoly 

Az érintett mosolya féloldalas, arca aszimmetrikus. Képes mosolyogni az érintett személy? Mosoly közben lefittyed az arcának az egyik oldala?

O – oldalgyengeség

A beteg egyik oldalán érzékkiesés, zsibbadás, gyengeség jelentkezik. Az érintett fel tudja emelni és megtartani mindkét karját ebben a helyzetben?

S – szavak 

A beteg nem találja, elkeni a szavakat, beszéde nehezen érthető. Érhetően beszél az érintett? Érti azt, amit mondunk neki?

T – Telefon

Kérjünk azonnal segítséget: hívjuk a mentőket! Ha a fenti három jel bármelyikét észleli, sürgősen hívja a 112-t!

A stroke további tünetei lehetnek 

  • hirtelen kialakuló homályos látás, kettős látás,
  • szédülés, egyensúly- és mozgási zavarok,
  • zavartság, memóriazavar,
  • nyelészavar.

Ne feledjük tehát, hogy a stroke korai felismerése és a mielőbbi segítséghívás akár életet is menthet – hívta fel beszámolója végén ismételten a figyelmet a Békés Vármegyei Központi Kórház az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet összeállítása alapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában