Megemlékezés

2023.10.04. 14:03

A lakosságcsere és slambuc került terítékre a Kondorosi Szlovák Klub vecserkáján

A második világháború utáni csehszlovák-magyar lakosságcseréről emlékeztek meg családi történeteken keresztül.

Nyemcsok László

Sokan vettek részt a szlovák klub vecserkáján

A meghívott vendégek saját és szüleik emlékeiről meséltek a lakosságcsere kapcsán a Kondorosi Szlovák Klub legutóbbi „estézésén”. Leginkább így lehet magyarra fordítani a vjecserkát vagy vecserkát, ami az őszi és téli időszakban általános esti elfoglaltság volt a kondorosi szlovákoknál is.

A lakosságcsere kapcsán érdekes, sokszor megdöbbentő történetek rajzolódtak ki az akkori évekről, emberi sorsokról. Elhangzott, a csehszlovák–magyar lakosságcsere a második világháború utáni években született államközi egyezmény, amelynek értelmében felvidéki magyarok tízezreit telepítették át Magyarországra, és ezzel egy időben magyarországi szlovákok települtek át Csehszlovákiába.

A bográcsban slambucot készítettek

Az udvaron a beszélgetések alatt is rotyogott a bográcsban a slambuc. A pásztorok hagyományos étele mindenki tetszését elnyerte. A kellemes falatozás második fogásaként a klubtagok által sütött süteményeket fogyasztották el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában