Békés kedvenc süteménye

2023.10.12. 11:45

A kókuszos szerelem hódította meg Békést - galériával

Csumpila Gábor Coco love fantázianevű ínyencsége nyerte a Békés kedvenc süteménye idei versenyét. Érdekesség, hogy a fiatalember egymás után kétszer győzött a megmérettetésen, hiszen tavaly is ő lett az első, akkor a Nóri szelettel.

Papp Gábor

A versenyt szerdán délután tartották a békési városháza dísztermében, és a kiírásra összesen tizenhárom süteményt vittek be készítőik. A település mellett Köröstarcsáról és Békéscsabáról is érkeztek ínyencségek – fogalmazott az eredményhirdetésen elmondott köszöntőjében Polgár Zoltán. Az alpolgármester kifejtette, előzetesen még többen jelentkeztek a megmérettetésre, de néhányaknak betegség miatt le kellett mondaniuk az indulást. A zsűrit, ahogy az elmúlt években, úgy idén is, Mucsiné Fodor Hajnalka, Nagy Lajos, Lagzi János, Sipaki István, és Juhász Zoltán cukrászmesterek alkották.

A szakemberek a sütemények küllemét, metszetét, a kreativitást, természetesen az ízt és az összbenyomást egyaránt értékelték. Polgár Zoltán és a zsűri tagjai egyaránt kiemelték, hogy az előző év magas színvonalához képest is újabb minőségi előrelépés történt. A helyezettek között pedig kifejezetten szoros verseny alakult ki. 

Az alpolgármester kitért arra, hogy az első helyezett finomsága egy éven át viselheti a Békés kedvenc süteménye címet, az ínyencség pedig november 1-től december 31-ig a város négy cukrászdájában is kapható lesz. Az eladott sütemények árából szeletenként 50 forintot a helyi Esély Állatvédő Egyesületnek adnak át.

Lagzi János cukrászmester hírportálunknak elmondta, a sütemények idén még a tavalyinál is szebbek voltak, jobban elkészítették a finomságokat az indulók, összességében sokat fejlődtek a jelentkezők.

– Az évek előrehaladásával egyre jobban odafigyelnek a különlegességek elkészítésére – tette hozzá a szakember, aki nem titkolta, hogy az első és a második helyezett között szoros csata alakult ki, ezért többször is visszatértek és értékelték ezeket a finomságokat, amíg megszületett a végső döntés.

Mucsiné Fodor Hajnalka, akinek kezdeményezésére a programot megszervezték, elmondta, negyedik alkalommal hívták életre az eseményt, és évről évre egyre több a nevező.

– Minden esztendőben szebb sütemények érkeznek, idén kiemelkedő volt a minőség, és a fantázianeveket is egyre ötletesebben választják meg – fogalmazott.

A cukrászmester úgy vélekedett, a folyamatos javulás egyrészt annak köszönhető, hogy minőségi alapanyagokból készítik el a süteményeket, másrészt egyre jobban oda is figyelnek a résztvevők. 

– Külön öröm számomra, hogy volt, aki gluténmentes ínyencséggel nevezett, ami napjainkban nagyon fontos, egyre többen vannak ugyanis, akik csak ilyen termékeket fogyaszthatnak – emelte ki. – Természetesen ez az értékelési szempontokat is még összetettebbé teszi. A megmérettetésen több különdíj is gazdára talált, Mucsiné Fodor Hajnalka különdíját éppen a gluténmentes sütemény érdemelte ki.

A verseny harmadik helyén Oláhné Szabó Margit Karácsonyi mámor elnevezésű süteménye végzett, második lett Laczó Andrea Tripla csoki mousse ínyencsége, míg az első helyet Csumpila Gábor Coco love elnevezésű, kókuszos süteménye érdemelte ki.

Aki a kókuszost szereti...

Csumpilla Gábor elmondta, a győztes kókuszos süteményt Coco love-nek keresztelte el. 

– Egy viszonylag egyszerű süteményről van szó, amiről azt gondolom, hogy aki szereti a kókuszt, annak elnyeri a tetszését – árulta el kérdésünkre. – Hagyományos összetevőkből, hagyományos piskótából, kókuszos krémből áll.

Elárulta, hogy a tavalyi Nóri szelethez hasonlóan ennek is van családi indíttatása. A Nóri szeletet felesége, Nóri inspirálta, az idei győztes esetében pedig a kókuszt nagyon kedvelő sógorának ígérte meg, hogy egy olyan kókuszos tortát készít, ami ott lesz a szeren. Azt a receptet egy kissé megváltoztatva nevezett az idei megmérettetésre, és mint kiderült, nyerte is meg azt. 

– Bevallom eszembe sem jutott, hogy ismét győzhetek, még szóhoz sem jutok – osztotta meg első érzéseit a győzelem után Gábor, aki a békéscsabai vérellátónál dolgozik. A versenyre pedig felesége és kislánya kísérte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában