Hudák Mariann

2023.10.01. 13:29

A csorvási kúriában megcsodálták az ország ruháját az orosháziak

Vendégségben járt a Hudák Család Kéziszövő és Varró Műhelyében és egy élményekkel teli, felejthetetlen délelőttöt töltött Csorváson a napokban a Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesülete.

Csete Ilona

Az ország ruháját is megnézték a látogatók

Fotó: BMH

Sokszor hallottunk a csorvási kúriáról, ami építészeti és történelmi szempontból is különleges. Az Ybl Miklós
által terezett épület több ismert nemesi családhoz kapcsolódik. Nevezetes vendége volt Munkácsy Mihály, aki a Búsuló betyár című munkájához a zenész alakját a csorvási vendéglőben mintázta. Terveztük, hogy egyszer megnézzük. Harmincegy egyesületi tagunk a héten ellátogatott a kúriába – mesélte Makuláné Gulicska Valéria, az egyesület elnöke.

Hudák Mariann Mesterremek-díjas viseletkészítő és édesanyja, Hudák Józsefné szövő népi iparművész fogadta az orosháziakat az oszlopos, timpanonos bejárat előtt. Mariann mesélt az épület történetéről, hányatott sorsáról, a kitartó, áldozatos munkáról, amellyel a család hosszú évek alatt helyreállította.

Orosházi nyugdíjas pedagógusok vendégeskedtek a kúriában

– Megcsodáltuk a kiállítóteremben és a különböző rendezvények számára kialakított szobákban a magyaros díszruhákat, a ruhakölteményeket. Megnéztük a különböző rendezvények számára kialakított szobákat. Az épület rendszeresen ad helyet a város és a környéke tehetséges alkotóinak, havonta új kiállításokat szerveznek. Csorvás fontos közösségi tere lett ez a hely.

A falakon részletes történelmi ismertetőket helyeztek el Csorvásról, a kúria történetéről, valamint a fonás és szövés műveleteiről. Házigazdáink lelkesen meséltek a régi bútorokról, az értékes zongorákról, a műhelyben pedig a nyolc szövőgép működéséről, terveikről – sorolta élményeiket a civilek vezetője.

A vendéglátás alkalmat adott egy kiadós beszélgetésre is.

A viseletkészítők sikerei

Az 1989-ben létrehozott műhely, majd az 1992-től működő varroda családi vállalkozás rengeteg nagysikerű bemutatót, kiállítást tartott Európában, sőt Kínában is.

Szőtteseik és egyedi magyar polgári, nemesi viseleteik számtalan elismerést, oklevelet és díjat kaptak az évek során. Munkájuk elismerését jelenti az is, hogy bekerültek a Békés Megyei Értéktárba. Hudák Mariann és Hudák Józsefné szakmájuk nagyszerű mesterei, akik lelkesen, örömmel végzik munkájukat, remek példát mutatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában