Munkácsy blue chip

2023.09.01. 13:08

Szent László királyunkra emlékeztek a csabai múzeumban

A Munkácsy Mihály Múzeum Munkácsy blue chip címmel indított sorozatot a szellemi ínyencségek kedvelői számára.

Gyemendi Réka

Medgyesi Pál régész tárlatvezetésen mutatta be Szent László korának Békés vármegyei leleteit

Fotó: Bencsik Ádám

A Munkácsy blue chip programsorozat keretében az intézmény művészeket, kutatókat, tudósokat, múzeumépítőket, műgyűjtőket, az múzeum szavaival élve nagy álmodókat hív meg, hogy megosszák gondolataikat, törekvéseiket és bemutassák műveiket az érdeklődőknek.

A következő program részeként csütörtökön délután Szent László királyunkra emlékeztek a múzeumban, ahol Szent László „kerál” alakját az 1500-as évekből származó, ismeretlen szerző által írt regősének segítségével idézték meg. Ezt követően Medgyesi Pál régész,  a múzeum nyugalmazott igazgatóhelyettese tartott egy tematikus tárlatvezetést „Szent László korának leletei Békés vármegyéből” címmel a múzeum állandó kiállításának vonatkozó részében.

A program vendégelőadója Sashalmi-Fekete Tamás történész volt, aki mesélt az érdeklődőknek az alabárdos királyról. A kutató, aki Szent László korabeli falfestményekkel foglalkozik Székelyudvarhelyről érkezett Békéscsabára. „A Szent László-legenda középkori falképeinek szimbolikája” című előadásában az erdélyi templomokban közelmúltban feltárt, eddig még ismeretlen, Szent László alakjával foglalkozó faliképeket is bemutatta.

A rendezvény moderátora Váncsa Klára muzeológus volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában