Mályvavirág

2023.09.16. 16:52

Orosháziak kezében a staféta, a megelőzésért, sorstársaikért dolgoznak

Az Orosházi Mályvavirág Pont 2020 januárja óta végez felvilágosító, a betegségek megelőzésére figyelmet ráirányító munkát. Vezetője, Farkas Attiláné szombaton átvette kollégájától, az Egri Mályvavirág Pont vezetőjétől, Pásztor Éduától a stafétát. Az egri rendezvényen a Mályvavirág Orvos Nagykövete címet pedig a szintén orosházi dr. Balázs Boglárka kapta meg, aki nőgyógyász-onkológus.

Csete Ilona

Dr. Balázs Boglárka és Farkas Attiláné

Fotó: BMH

A Nőgyógyászati Onkológiai Világnapot minden év szeptemberében (World GO Day) rendezik meg. Ez a nap arról szól, hogy minél szélesebb körben felhívják a figyelmet a nőgyógyászati daganatokra. Idén a középpontban a megelőzés, a szűrések és a megfelelő kezelésekhez való hozzáférés fontossága áll. A világnap alkalmából, a hagyományt folytatva, megrendezték a Mályvavirág Pontok Stafétáját Egerben. A szombati eseményen (mazsorett-bemutató, látványfőzés, figyelemfelhívó gyaloglás, 2023 méter, szakértők segítségével kerekasztalbeszélgetés) vette át az egriektől a stafétát az orosházi Farkas Attiláné.

Az Orosházi Mályavirág Pont 2020 januári megalakulása óta (Mályvavirág Pont olyan helyi önszerveződő csoport, amely a Mályvavirág Alapítványhoz tartozóan, az adott közösséget összefogva látja el a HPV-megelőzés tevékenységeit és segíti a nőgyógyászati daganattal érintetteket) aktívan kiveszi a részét a figyelemfelkeltésből, fontosnak érzik önkénteseikkel, társszerveikkel (egészségfejlesztési iroda, kórház, más civil szervezetek, könyvtár stb.), hogy minél több sorstárs értesüljön létezésükről, ne érezzék egyedül magukat az érintettek.

Kampányaikat folytatják és mostantól, kezükben a stafétával, szeptember 20-án, szerdán, az orosházi kórházban megnyitnak egy vándorkiállítást Felfedezni címel. Majd (ahogy azt a staféta birtokosai teszik), készülnek 2024 szeptemberében egy nagyszabású, orosházi helyszínű prograsorozattal. Farkasné Edit annyit elárult, ő a helyi sportra szeretné felfűzni a kampányukat, amelyben számít a szintén orosházi doktori háttérre, vagyis dr. Balázs Boglárkára is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában