Békéscsaba

2023.09.05. 18:43

Megköszönték a vármegyéért végzett munkájukat: négy kitüntetést adtak át - galériával

Összesen négy kitüntetést – három Békés Vármegyéért és egy Polgárokért díjat – adtak át a vármegyei közgyűlés ünnepi ülésén, amelyet kedden tartottak Békéscsabán, a Jókai színházban.

Licska Balázs

Zalai Mihály, Ulbert Zoltán, Oláh Kálmán, dr. Horváth Mihály, dr. Párducz László és Kósa Lajos az ünnepi vármegyei közgyűlésen

Fotó: Für Henrik

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke elmondta: immár hagyomány, hogy a Vármegyenaphoz közeli időpontban ünnepi közgyűlést tartanak. Hozzátette: a Vármegyenap erősíti azt, hogy a 75 vármegyei település összetartozik, hogy az itt élők közösséget alkotnak. A szombati rendezvényen átadták azokat a relikviákat a települések vezetőinek, képviselőinek, amelyek az adott település első írásos említését jelenítik meg. Szerinte ezek a relikviák azt üzenik, hogy folytatói vagyunk az itt elindult életnek, hogy kötelességünk továbbvinni az örökséget. A közgyűlés ünnepi ülésén pedig jutalmazzák azokat, akik életművükkel hozzájárulnak a közösség virágzásához.

Békés Vármegyéért díjjal ismerték el dr. Horváth Mihályt, dr. Párducz Lászlót és a békéscsabai Hatvanezer Fa Egyesületet, valamint Polgárokért kitüntetéssel jutalmazták Oláh Kálmánt, Csanádapáca polgármesterét.

A Békés Vármegyei Önkormányzati Hivatal jegyzőjeként vonult tavaly nyugdíjba dr. Horváth Mihály. Dolgozott gyulai önkormányzatnál, majd 1992-től 22 éven át az illetékhivatalnál. A vármegyeházán 2014-ben kezdett aljegyzőként, majd jegyzői kinevezést kapott. Számtalan esetben bizonyította szakmai kiválóságát. Sokat tett azért, hogy a települések vezetői – különösen területfejlesztési, vidékfejlesztési, területrendezési kérdésekben – szakmai központként tekintsenek a hivatalra és munkatársaira. Mint fogalmazott, mindig azt kereste, hogy miben lehet egyszerűsíteni és újítani, és szerinte a közigazgatás is olyan terület, ahol lehet segíteni az embereknek.

A Békés Vármegyei Központi Kórház gyulai tagkórházában főorvosként vezeti a szülészet-nőgyógyászati osztályt dr. Párducz László, és a mai napig ott van a frontvonalban, a szülőszobában és a műtőben egyaránt. Számos tudományos társaság és civil szervezet tagja, az elmúlt években rengeteg szakmai elismerést érdemelt ki, bár arra a legbüszkébb, hogy több ezer egészséges gyermek születésénél segédkezett, hogy a műtéteknél sokaknak visszaadta az egészségét. Hitvallásává vált az „orando et laborando”, azaz az „imádkozva és dolgozva” szemlélet. Az élet megmentésére tett esküt, hisz az emberek közötti kapcsolat erejében. 

A Hatvanezer Fa Egyesületet a 2019 nyarán a közösségi médiában formálódott mozgalom bázisán hozták létre lokálpatrióta békéscsabaiak. Az elmúlt években több tucat kampányt, akciót bonyolítottak le, erdősítettek, facsemetéket ültettek, dűlőutakat zöldítettek. Az Ulbert Zoltán elnök vezette civil szervezetnél hisznek a glokális fenntartható cselekvés lehetőségében, azaz abban, hogy a globális problémákat lehet enyhíteni helyi akciókkal; mindezzel pedig lehet javítani a helyi közösségek életminőségét és erősíteni az identitást. Olyan klímavédelmi és társadalmi munkát végez az egyesület, amelynek kedvező hatása kisugárzik az egész vármegyére.

Polgárokért díjjal ismerték el Oláh Kálmánt, aki 2010 óta vezeti polgármesterként Csanádapácát. Az önkormányzat ebben az időszakban a lakosságról való gondoskodást helyezte előtérbe, azt pedig a születéstől az elmúlás pillanatáig kívánta megvalósítani, ennek jegyében hajtottak végre több beruházást és építenek most például éppen mini bölcsődét. Az önkormányzat szoros szövetségben ténykedik a civil szervezetekkel a faluért. A településvezetőre jellemző, hogy minden esetben az előremutató kompromisszumot keresi. Csanádapáca a közfoglalkoztatásban is jeleskedik, présüzemet építettek.

Békés vármegye letette névjegyét

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Kósa Lajos országgyűlési képviselő. Elmondta: 1715-ben, amikor újjászervezték Békés vármegyét, alig pár ezren lakták. Az ide érkezők, ide telepítettek egyvelegéből egy olyan sokszínű közösséget gyúrtak össze, amely megmagyarázza, hogy Békés vármegye miért különlegesebb, mint a többi. Kiemelte: a magyar és az egyetemes kultúra több kiemelkedő formátuma is innen indult, azaz Békés vármegye immár letette a névjegyét.

Fontosnak mondta, hogy egy közösség ismerje történelmét, szeresse hagyományait, és erre építse a jövőjét. Hozzátette: ezzel szemben ma az európai fősodor elvei szerint nem trendi a szülőföldhöz ragaszkodni. Mi, magyarok viszont abban hiszünk, hogy súlyos hiba lenne nem a gyökereinkre támaszkodni, mert gyökerek nélkül nincs stabilitás.

Békés vármegye a gyorsforgalmi úthálózattal és az iparfejlesztésekkel elindul azon az úton, amivel több tekintetben felzárkózik az országos átlaghoz vagy túl is lépi azt – hangsúlyozta Kósa Lajos, hozzátéve, hogy itt vannak dolgozni, alkotni kész emberek, és szerinte meg kell mutatni a fiataloknak, hogy itt van jövő számukra. A gazdasági kilátások jók Magyarországon, ahol munkaalapú ország épül, szerinte a célok eléréséhez összefogásra van szükség.

Szólt arról is, az ukrajnai háborúra utalva, hogy a magyarok békét szeretnének. Kiemelte azt is, hogy mi szeretnénk eldönteni, kivel szeretnénk együtt élni, a saját sorsunkról mi szeretnénk határozni, és a döntéseknél azt kell figyelembe venni, hogy mi a magyar érdek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában