Gyula

2023.09.07. 18:02

Már ezrek keresték fel a Játszóházat - galériával

Alig másfél hónap alatt több mint 3500-an keresték fel az egykori alispáni lakban kialakított gyulai Játszóházat – jelentette be a helyszínen megtartott csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Görgényi Ernő polgármester és Alt Norbert alpolgármester. A kormány pedig újabb közel 110 millió forint kiegészítő forrással támogatta a fejlesztést.

Papp Gábor

Fotó: Kiss Zoltán

Dr. Görgényi Ernő polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, gyakran évek telnek el egy-egy beruházás megfogalmazása, terveinek elkészítése, a költségbecslés, a pályázat benyújtása, az elbírálás, a támogatási szerződés megszületése, a közbeszerzési eljárás lefolytatása és a kivitelezés elkezdése között. 

– A gazdasági körülmények, az építőanyagárak növekedése miatt ezalatt a legtöbb fejlesztés esetében megemelkednek a költségek. Éppen ezért a megítélt pályázati támogatás nem fedezi a teljes költséget, ilyenkor a képviselő-testületnek kell döntenie városi önerő biztosításáról – fogalmazott dr. Görgényi Ernő. – Számos fejlesztés esetében történt ez így, ezeknél önkormányzatunk mindig kérelmet nyújtott be a kormányhoz a testület által biztosított saját forrás megtérítésére. Hangsúlyozta, a kabinet eddig valamennyi ilyen kérelmüket támogatta.

A játszóházra az önkormányzat eredetileg közel 300 millió forintos támogatást kapott, amihez azután a testület biztosította a városi önerőt. A kormány pedig közelmúltbeli határozatával 108 millió 539 ezer forint forrást ítélt meg, aminek köszönhetően a támogatási összeg 408 millió 456 ezer forintra emelkedett, így fedezetet nyújtva a beruházás teljes összegére.

A polgármester kifejtette, előzetesen az irányító hatóság és a Magyar Államkincstár ellenőrizte, hogy indokolt volt-e a költségemelkedés, illetve megfelelő színvonalon elkészült-e a beruházás. Miután beruházást minden tekintetben rendben, az említett költségemelkedést pedig indokoltnak találták, megszületett a kormányzati döntés, a közel 110 millió forint pedig visszakerül a város kasszájába. Dr. Görgényi Ernő hozzátette, az elmúlt öt évben tizenegy projekt esetében kaptak, valamennyi alkalommal szigorú ellenőrzést követően kiegészítő többlettámogatást, összesen 918 millió forint értékben.

Alt Norbert alpolgármester elmondta, a gyermekes családok kiemelt célcsoportot jelentenek a város számára, mind a Gyulán élőkre, mind a turistákra hangsúlyosan figyelnek: – A játszóház ennek megfelelően nem csak a helyi családoknak, de a hozzánk érkező vendégek, gyermekek és szülők számára is érdekes, tartalmas programot tartogat – fogalmazott. Mint kiemelte, az attrakció július 14-i megnyitásától augusztus 31-ig 3535-en vették igénybe a játszóház szolgáltatásait.

– Ez a város egyik legaktívabb időszaka. A legtöbben helyi családosok látogattak el a létesítménybe, de természetesen rengeteg turista is felkereste a játszóházat – emelte ki. – Az említett időszakban 6 millió 62 ezer forintos bevételt ért el a játszóház. Ezek a számok pedig az azóta eltelt időszakban is tovább emelkedtek, a látogatószám már megközelítette a 3700-at.

Dr. Görgényi Ernő kitért arra, hogy a helyi szállásadók segítségével visszajelzést kért arról, hogy milyen a beruházás fogadtatása a turisták körében. Mint mondta, egyértelműen kedvező a fogadtatás. Kifejtette, a játszóházzal új munkahelyeket hoztak létre. Kónya Erika vezetésével egy fiatal csapat várja a látogatókat. A Játszóház szeptemberben minden pénteken és szombaton délután 4-től programokkal, többek között bábelőadással, zenei foglalkozással, zenés gyermekműsorral, kézműves alkotóházzal, mesesarokkal és íjászbemutatóval is várja a családokat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában