Ünnep

2023.09.03. 20:45

Juliska néni! Boldog 100. születésnapot Nagyszénáson!

Juliska néni éppen ezen a napon, vasárnap, csak éppen 100 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Nagyszénáson. 1923. szeptember 3. az ő életében jeles dátum. És a szénásiakéban is, Nyemcsok János polgármester vitte a díszoklevelet és a nagyközség lakóinak a jó kívánságait vasárnap reggel az ünnepelthez, Uhlár Mihálynéhoz. Isten éltesse Juliska nénit!

Csete Ilona

Juliska néni örült, hogy szerettei körében születésnapozhat.

Fotó: A szerző felvételei

Kocsondi Juliska szerelemgyermekként született, szegény körülmények között, de szeretetben élt, s cseperedett fel. Sokat dolgozott, kivette a részét a munkából, cselédként szolgált módosabb családoknál helyben és Orosházán.

Elöl a dédunoka Brigi, Juliska néni, unokája Klári, lánya Juliska és másik unokája, Judit
Fotó: A szerző felvételei

A második világháború után, hazatérve a négy éves hadifogságból, Uhlár Mihály kérte meg a kezét. Lányuk született 1951-ben. Férjének a szüleivel laktak, a gyermeknevelés mellett a háztartást vezette, földet műveltek, s idős apósát, anyósát, hozzátartozóikat is gondozta. Egyik unokáját, Jutkát is ő nevelte 10 hónapos korától, máig nagyon szoros kötelék fűzi őket egymáshoz, egy házban is élnek.

Nyemcsok János polgármester is vasárnap reggel köszöntötte az ünnepeltet.
Fotó: A szerző felvételei

Párját 2005-ben veszítette el Juliska néni. 89 éves koráig vezette a háztartást, ám ekkor elgyengült, fizikuma már nem volt a régi. 

Gyógyszert nem szed, szeret olvasni. Kellemetlenül éli meg a kiszolgáltatottságot, szeretteinek gyakran mondogatja: ajándék, de lehet, hogy büntetés, hogy ilyen szép kort élt már meg.

Vasárnap vörös rózsacsokrok jelezték az érkezőnek, Juliska nénit lánya, Juliska, két unokája, Judit és Klári, valamint dédunokája Brigi mellett a rokonok és a település vezetője is felköszöntötte. A virágok mellett lufik és a szép torta is hirdette: ez bizony a 100. születésnap.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában