Tartalékos katonák

2023.09.19. 16:27

Ismét vonulnak a sárgarigók Békéscsaba határában

Ismét megrendezik Békéscsabán, a pósteleki erdőben, a repülőtérnél és az AB Expo épületénél a Sárgarigók vonulása elnevezésű versenyt szeptember 29. és október 1. között, amelyen 23 négytagú, tartalékos katonákból álló csapat méri össze tudását.

Licska Balázs

Juhász László százados és Lipták József alezredes beszélt a közeljövő rendezvényeiről: a fiataloknak szóló haditornáról, illetve a tartalékosok versenyéről, a Sárgarigók vonulásáról. Fotó: Bencsik Ádám

Azaz ezeken a helyszíneken ismét több egyenruhásra kell számítani – jelentette be Lipták József alezredes, a 101. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka a kedden az AB Expo épületében tartott sajtótájékoztatón. A megmérettetésen az ország valamennyi zászlóalja képviselteti magát, illetve érkeznek német és lengyel egységek is.

A háromnapos verseny – amely a tartalékos honvédek napja apropóján szervezett rendezvénysorozat részévé vált – szeptember 29-én, pénteken Gyulán, a szakképzési centrum főépületében kezdődik; majd szeptember 30-án, szombaton teljesítik a feladatokat a csapatok Békéscsaba határában; aztán október 1-jén, vasárnap Békéscsaba főterén egy ünnepség keretében ismertetik az eredményeket, díjazzák a legkiválóbbakat.

A csapatoknak a pósteleki erdőben, egy 5 négyzetkilométeres területen a tereptani feladatok során egy térkép alapján kell pontokat, akadályelemeket megtalálniuk. A repülőtérnél egy 8 kilométeres erőltetett menet vár az egységekre, többek között akadályokkal, sebesült szállításával, de lesz olyan szakasz, amikor vegyvédelmi öltözetet vesznek magukra. Szintén a repülőtérnél és az AB Expo épületénél lesz olyan feladat, amikor a fegyverismeretre fókuszálnak, amikor egy szimulált sérülést látnak el, ám épületharcászatban és menedéképítésben is meg kell mutatniuk tudásukat a csapatoknak.

A sajtótájékoztatón Juhász László százados, a békéscsabai hadkiegészítő és toborzó iroda megbízott vezetője elmondta, hogy középiskolásoknak, valamint a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) közreműködésével általános iskolásoknak haditornát szerveznek. A cél az, hogy megszólítsák a fiatalokat, népszerűsítsék a honvédelem ügyét és a sportos életmódot.

A versenynek október 13-án a repülőtér ad otthont, a csapatok jelentkezésére október 5-ig számítanak. Az elmúlt évek alapján kedvelt megmérettetésről van szó, tavaly 23 középiskolás és 10 általános iskolás egylet vett részt a vármegyei döntőn, amelyről be lehet kerülni az országos fináléba.

A viadalon kilenc kötelező feladat vár a fiatalokra, köztük elsősegélynyújtással, fegyveres váltófutással, kézigránátdobással, fegyverismerettel és totóval, illetve lesz három nem kötelező elem is, mint az íjászat, az airsoft és egy ejtőernyős feladat. Bemutatókat szintén tartanak a diákoknak, akik így a katonák mellett más rendvédelmi szervek életébe is betekintést nyerhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában