Beszámoló

2023.09.12. 16:57

Harruckern báró nyomába eredtek a csabai városvédők

Felső-Ausztriában jártak a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő egyesület tagjai.

Gyemendi Réka

A kirándulásról hétfőn délután tartottak élménybeszámolót a Békés Megyei Könyvtár oktatótermében. Jobbra Mészáros Zsuzsanna.

Fotó: Für Henrik

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő egyesület tagjai évente egyszer őseink nyomába erednek, hogy felkutassák azoknak az embereknek a történetét, akik sokat tettek a vármegyeszékhelyért. A kirándulás idén sem maradhatott el, az egyesület harminc tagja öt napra Felső-Ausztriába utazott, Harruckern János György szülőfalujába, emellett pedig bejárták a báróhoz, nagybirtokoshoz köthető egyéb, jelentős helyszíneket is. A kirándulásról hétfőn délután tartottak élménybeszámolót a Békés Megyei Könyvtár oktatótermében.

Elhangzott, az érkező látogatókat a falu polgármestere fogadta és látta vendégül, ezután az egyesület tagjai megkoszorúzták a Harruckern báró emlékére állított táblát, illetve jártak abban a temetőben is, amelynek impozáns stációi a nagybirtokosnak köszönhetők. Az utazás során természetesen egyéb érdekes helyszíneket is felkerestek.

Linz volt a legismertebb hely, ahol jártunk. Emellett elmentünk Dél-Csehországba, ahol egy gyönyörű, teljes egészében megmaradt középkori várost ismerhettünk meg. Ausztriában még voltunk Melkben, ahol megnéztük az apátságot, visszafelé pedig Haydn szülővárosát is meglátogattuk – mesélte Mészáros Zsuzsa, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület alelnöke.

Következő kirándulásukra szeptember 18-án indulnak, akkor Arany János, Vörösmarty Mihály, József Attila és Babits Mihály sírját látogatják majd meg a fővárosban, a Fiumei Úti Sírkertben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában