Diaboló Alapítvány

2023.09.12. 07:09

Felavatták a kiskaticákat vasárnap Szabadkígyóson - galériával

Vasárnap immár hetedik alkalommal rendezték meg Szabadkígyóson, a Wenckheim-kastély parkjában a Diaboló Alapítvány rendezvényét Kígyósi Katicás Kovácsolós néven. A családi napra a Békés vármegyében élő cukorbeteg gyermekeket és családjaikat várták különböző programokkal. Az eseményen felavatták az idei kiskaticákat is.

Gyemendi Réka

Magyarországon évről-évre számos gyermeket diagnosztizálnak cukorbetegséggel, ez alól vármegyénk sem kivétel. A diagnózist követő nehéz időszakban nagyon fontos a sorstárs gyermekek és szülők jelenléte, támogatása és segítsége. A Kígyósi Katicás Kovácsolós nevű rendezvény célja minden évben az, hogy ezek a családok egy gondtalan napot tölthessenek el együtt, hiszen a sorsközösség erejének segítségével könnyebben tudják legyőzni az érintettek az új élethelyzet hozta akadályokat is.

A rendezvényen idén megközelítőleg százan vettek részt. A programok között volt támadó-és kereső kutyás bemutató, amit a Békés Vármegyei Nemzeti Adó és Vámhivatal munkatársai vittek el a Wenckheim kastély parkjába. A Mezőberényi Íjász Egyesület egy íjász bemutatót tartott a látogatóknak, a bátrabbak pedig ki is próbálhatták ezt a technikai sportágat. A hangulatról a Sajtkukac Duó vidám zenés gyermekműsora gondoskodott.

A Diabolo Alapítvány kuratóriumának elnöke ismertette, hogy rendszerint ilyenkor avatják fel az új kiskaticákat is, vagyis azokat a gyermekeket, akiket az idei évben diganosztizáltak diabétesszel. Kosznáné dr. Pule Ilona elárulta, azért a katicabogár az alapítvány, illetve a cukorbeteg gyermekek jelképe, mert ahogy a bogáron hét petty van, úgy a Hemoglobin a1c a három hónap átlag vércukorszintjét mutatja a betegeknél. Ez az érték pedig akkor jó, ha a szintje hetes, vagy az alatti. Ekkor egy jól karbantartott, jól edukált diabéteszes kisgyermekről beszélhetünk. Szintén ezen a rendezvényen jött létre a Hétpettyes Szülői Mentorhálózat, ami a diabéteszben érintett szülőket fogja össze. Ilyenkor, a kiskatica avatáson mind a gyermekek, mind szüleik egy jelvényt kapnak. 

Kiosztották még a Diaboló tarisznyákat is. Ez egy országosan egyedülálló kezdeményezés, mely keretében tarisznyával ajándékozza meg az alapítvány azokat a korábbi kiskaticákat, akik mára felnőttek, és idén kezdik a felsőfokú tanulmányaikat valamelyik egyetemen vagy főiskolán. Ezúttal két fiatalt ajándékoztak meg egyikük gyógyszerésznek, másikuk orvosnak készül –, a tarisznyában pedig egy nagyobb pénzösszeg, és jelképesen egy alma kapott helyet, így szeretnék támogatni a hallgatókat az önálló életük megkezdésében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában