Átállás

2023.09.20. 06:35

Elkezdték a téli sátor felállítását a békéscsabai fürdőben

A téli-nyári átállás, az 50 méteres medence fölé kerülő sátor felállítása miatt két hétig zárva tart az Árpád fürdő, a tervek szerint szeptember 30-tól látogatható újra.

Licska Balázs

Zsadon Endre igazgató elmondta, hogy a sátor felállítását követően, várhatóan szeptember 30-tól látogatható újra az Árpád fürdő

Fotó: Bencsik Ádám

Zsadon Endre, a békéscsabai strand igazgatója elmondta, hogy a sátor négy darabból áll és összesen 4 tonnát nyom, amikor teljesen fel van állítva – nem véletlen, hogy a felállításában kedden is rengeteg önkéntes vett részt az úszóklub és a vízilabdaklub részéről.

Hozzátette, hogy a téli-nyári átállást rengeteg előkészület előzi meg. Hiszen a sátor felállítását meg kell szervezni, az 50 méteres medencéből le kell engedni a vizet, és mivel csaknem 2200 köbméter mennyiség kerül az Élővíz-csatornába, erről egyeztetni kell a vízügyi igazgatósággal. A mostani, mintegy kéthetes szünet ideje alatt – a sátor felállítása mellett – sort kerítenek a medencéknél a burkolatok javítására, a szaunák és az öltözőkabinok felújítására, de világítótesteket szintén cserélnek.

Zsadon Endre kiemelte: minden évben ebben az időszakban áll át a strand a nyáriról a téli üzemre. Lehet, hogy napközben süt a Nap, éjjel lehűl a levegő, és ekkora vízfelület esetén nagy a hőveszteség. Ahhoz, hogy a hőmérsékletet szinten tarthassák, hogy komfortos körülményeket teremthessenek a sportolni vágyó gyerekeknek és vendégeknek, szükség van a sátorra.

Kedden is javában zajlott a munka. Fotó: Bencsik Ádám

Az Árpád fürdő igazgatója elmondta: a Magyar Fürdőszövetség elnökségi tagjaként van rálátása az ország fürdőire, és szerinte nem igazán tudhatnak maguk mögött jó időszakot. Ugyanis hullámzó volt az időjárás, szerinte sok volt a csapadék. 

A békéscsabai strand esetében – ahol szállodák hiányában főleg az egynapos turistákra építenek – a május és a június katasztrofális volt, ezzel szemben a július első fele remekül sikerült, az augusztus pedig hozta az átlagost. A fürdő egy nap legfeljebb 3624 vendéget tud fogadni, és voltak olyan napok, amikor ezt a határt közelítették, ám másnap jött az eső és elmaradtak a vendégek. Összességében árbevételben, látogatószámban nem számít kiemelkedőnek a véget ért nyár.

Zsadon Endre igazgató szólt arról, hogy az energiaválság is feladta a leckét. Az Árpád fürdő szerencsés, hogy itt a termálvízből kinyert hőenergiával lehet fűteni – ezt a fejlesztést majdnem tíz éve meglépték, így összességében évi 300 ezer köbméter gázt spórolnak meg, volt olyan nap, amikor 2 ezer köbméter ment el. Az áramköltség viszont így is jelentős, és például a sátor fenntartásához szintén szükség van áramra. Békéscsaba azonban vállalta a strand működtetését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában