„Egykor, egy kor”

2023.09.01. 15:19

A csempékig kitartottak a hímzett falvédők, ezekből nyílt kiállítás Kétsopronyban

„Egykor, egy kor” címmel nyílt tárlat hímzett falvédőkből és szekrénycsíkokból a Kétsopronyi Közösségi Színtér előterében a minap.

Nyemcsok László

Számos régi textíliát állítottak ki

A tárlatot Fábián Ildikó, a helyi könyvtár vezetője nyitotta meg. Elmondta, felhívásukra sokan hoztak be olyan darabokat, melyek az 1800-as évek végétől jellemzően az 1970-es évekig díszítették főként a konyhákat, aztán átvette szerepüket a csempe.

Sok esetben ezen darabok kidolgozására a hétvégi délutánokon nyílt lehetőség, jutott rá idő, valamint alkalmat biztosítottak erre az iskolai kézimunkaórák is a 10-12 éves lányok számára. Évtizedekkel ezelőtt a bepiszkolódott textíliát a többi ruhaneművel együtt mosták ki, és a helyére addig egy másik került, elhasználódások azonban így is gyors volt. Valameddig javítgatták a falvédőket, ez több kiállított darabon is jól látszik. A kézimunkák a konyhákban előkelő helyre kerültek, a régi fényképek, a házi áldás, a falinaptár és a vezetékes rádió mellé.

Fábián Ildikó elmondta, a kiállítás a Kétsopronyi Közösségi Színtér előterében szeptember 6-áig látogatható, nyitvatartási időben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában