Békés vármegye

2023.08.25. 19:45

Vastagabban fog a rendőrök tolla, ha gyorsan hajtunk

Változnak a gyorshajtás és más közlekedési szabálysértések büntetési tételei egy frissen kiadott kormányrendelet szerint. Az új, szigorúbb szabályok szeptember 1-jétől lépnek életbe. Megkérdeztünk egy autós oktatót, mit gondol a szigorításról.

dr. Nagy Szilvia

Mindenképpen érdemes odafigyelni a sebességhatárok betartására.

Fotó: MW

A Magyar Közlönyben nemrég kiadott kormányrendeletnek megfelelően ősztől a gyorshajtás és más közlekedési szabálysértések büntetési tételei is változnak. Azok a sofőrök, akik 50-es vagy annál lassabb sebességkorlátozásnál 15–25 kilométer/órával lépik túl a sebességkorlátot, 39 ezer forint bírságot kaphatnak, 25–35-ös sebességtúllépésnél 58 500 forintot, 35–45-ösnél 78 ezer forintot, 45–55-ösnél 117 ezer forintot, 55–65-ösnél 169 ezer forintot fizetnek, míg 65–75-ösnél 260 ezer forintra számíthatnak. A 75 kilométer/órával nagyobb sebességtúllépésnél már 390 ezer forint a büntetés. Aki 50 és 100 kilométer/óra közötti korlátozású helyen lépi túl a sebességhatárt, a fentiekhez hasonló bírságokra számíthat: a legalsó,  15–30 kilométer/órás túllépésért 39 500 forintot fizet, míg a legfelső, 390 ezres összeget akkor kell lerónia, ha a megengedettnél 105-tel megy többel. Azokon az utakon, ahol 100-as sebesség fölött lehetne menni, 20–35 km/órás túllépésnél 39 ezer forintos büntetéssel kell számolni, ha pedig 110-zel a megengedett tartomány fölött hajt valaki, akkor 390 ezres csekkel találja szemben magát. A számok alapján látható; minden kategóriában megemelik a túllépésért járó bírságok összegét, amit a gyorshajtások és balesetek száma is indokol.

Zahorán Gyula békéscsabai gépjárművezető-oktató elmondta, külföldön már évek óta magasabbak a büntetési tételek, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a szigornak bizony van visszatartó ereje.

– A balesetek nagy része ma is a sebességtúllépés, illetve az elsőbbségadás elmulasztása miatt következik be. A közlekedési morál nem éppen a legjobb itthon, rohanunk, száguldunk, évente egyszer valamelyik tanulóaktóba is mindig belerohan valaki a vármegyeszékhelyen, mert türelmetlen, mert siet.

Igenis vissza kell fogni a tempót, a lendületet, nem igaz, hogy akkor megáll az élet. Ha a közlekedés résztvevői betartanák az előírásokat és odafigyelnének egymásra, kevesebb lenne a baleset, a sérülés, a tragédia. Emellett célszerű lenne a technikai feltételeket is javítani, épülhetne vármegyénként például egy-egy vezetéstechnikai pálya, ahol lehetne gyakorolni, tapasztalatot gyűjteni. Annak, aki a volánhoz ül, nem elég a jogosítvány, tudnia kell, mi a helyes mozdulat, ha mondjuk a jeges úton megcsúszik az autója. Nem mindegy, hogy vészfékezni, kormányozni, vagy éppen plusz sebességet kell adni – részletezte álláspontját a szakember. Elmondta, tévhit, hogy a régi autók kilométerórája esetleg kevesebbet mutat, mint a valós sebesség, a járművek műszerei sokkal inkább felfelé „csalnak” egy picit. Hozzátette, a megemelt bírság van, akit egyáltalán nem vág majd földhöz, másokat nagyon megviselhet, de valamit tenni kellett. Oktatóként reménykedik abban, hogy a szigorítás eredményre vezet; a vezetők betartják majd a sebességhatárokat, bekapcsolják az övet és eszükbe sem jut szabálytalanul telefonálni menet közben.

Alkoholfogyasztás kapcsán továbbra is zéró tolerancia érvényesül

A Magyar Közlönyben kiadott rendelet szerint keményebb büntetésre, 65 ezer forint megfizetésére számíthatnak azok, akik a tiltás ellenére a vasúti átjáróba hajtanak, ugyanennyibe kerül a kötelező haladási irány megszegése is. A behajtási tilalom figyelmen kívül hagyásáért 39 ezer forintot kell fizetni, a leállósávon haladás büntetési tétele már 130 ezer forintra rúg szeptembertől.

Alkoholt továbbra sem érdemes fogyasztani vezetés előtt. A hamarosan életbe lépő szabályok szerint amennyiben a sofőr szervezetének véralkoholszintje 0,30 gramm/liter alatt marad, vagy a levegőalkohol-koncentráció 0,15 milligramm/liter alatti, akkor 39 ezer forintot szabnak ki az egyenruhások, ha viszont annál magasabb, akkor 130 ezer forintos csekket állítanak ki.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában