101. Területvédelmi Zászlóalj

2023.08.11. 14:17

Töltöttek, kakast feszítettek, tüzeltek a szeghalmi honvédelmi táborban - galériával

Véget értek a 101. Területvédelmi Zászlóalj táborai, a legutolsónak hagyományőrző tematikában Szeghalom, a Várhelyi Tábor adott otthont ezen a héten. A pénteki bemutató napon a fiatalok 1848/49-es replika fegyverekkel meneteltek, majd megtöltötték azokat és tüzeltek is velük.

Licska Balázs

Vezényszavakra meneteltek, majd replika fegyverekkel tüzeltek is a bemutatón a fiatalok.

Fotó: Bencsik Ádám

Idén immár 135 tábort szervezett ötezer 12 és 15 év közötti gyermek számára a honvédség, fontos társadalmi célként megfogalmazva, hogy a fiatalok megismerhessék a hadsereg tevékenységét. A 101. területvédelmi zászlóalj Békés vármegyében lovas, sport és hagyományőrző tematikában tartott ilyen eseményeket. A Szeghalmon hagyományőrző tematikában ezen a héten rendezett és lezárult táborban közreműködött, szakmai segítséget nyújtott a Békés Vármegyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület.

A pénteki bemutató napon a fiatalok vezényszavakra meneteltek, lábhoz és vállhoz tették az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakát megidéző replika puskát, tisztelegtek is a fegyverrel. Sőt töltöttek, kakast feszítettek, majd tüzeltek is, természetesen az ég felé.

A 101. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka, Lipták József alezredes elmondta: a tábor zárásaként lehet beszélni az előkészületekről, a hagyományőrzésről, de a legfontosabb az, hogy a fiatalok jól érezték-e magukat. Feltette ezt a kérdést az ifjaknak, amelyre válaszként zengett az igen.

A tábor parancsnoka, Szőke Gábor tartalékos hadnagy elmondta: jó hangulatban telt a tábor, és az időjárással sem volt gond annak ideje alatt. A hagyományőrző programokat kiegészítették a megszokott sportos, játékos feladatokkal, vetélkedőkkel – volt most is például lajhármászás –, a gyerekek elsajátíthatták az alapvető készségeket, előkerült a gumikarabély is.

Macsári József polgármester köszönetet mondott, hogy a 101. Területvédelmi Zászlóalj két tábort is szervezett a Várhelyi Táborban. Érdekesnek nevezte azt, amit a fiatalok bemutattak a záró eseményen, és hangsúlyozta, a hagyományok ápolása, tisztelete mindenki feladata. Hozzátette: a gyerekek felfedezhették Szeghalmot is, megnézték a Mundérba bújt történelem című kiállítást, ahol régi egyenruhákat, fegyvereket, tárgyakat láthattak a világ minden tájáról. Hangsúlyozta: a város ugyancsak kötelességének érzi az értékek megőrzését.

A tábor ideje alatt a rajok versengtek egymás között, de az egyéni teljesítményeket is értékelték. Az alaki foglalkozásoknál kiemelkedőt nyújtott Ambrus Ádám, Jenei Vince és Váradi-Bende Péter, sportban Kabódi Kende, Keszi Sebestyén és Kobra Richárd Péter, a hagyományőrző programokban pedig Borbély Zsolt, Feje Fanni és Lédig Márton. A legjelentősebb elismerést, a vörös barett sapkát Nagy Vendel érdemelte ki. A 14 éves dévaványai fiatal elmondta, most készül középiskolába, ahol szoftverfejlesztést fog tanulni, de érdekli a honvédség is. A táborban leginkább az tetszett neki, amikor egy Ural teherautóval terepen mentek Vésztő-Mágorra.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában