Horgászat

2023.08.17. 17:35

Remek fogásokban is bővelkedett a KHESZ második nyári tábora - galériával

Befejeződött a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) nyári tábora.

Papp Gábor

A táborban mindenki jól érezte magát.

Lezajlott a KHESZ szokásos nyári horgásztáboraink második, jelentkezés alapján feltöltött turnusa, amely szövetségi önerőből, Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) pályázatból és szülői önrészből jöhetett létre. 

– Ismét lelkes gyereksereg gyűlt össze Békés–Dánfokon, akiket a heti élmények, illetve a kánikulai, esős napok vízparti kalandjai remek kis csapattá gyúrtak össze – írta a KHESZ. Hozzátették, az évről-évre változatlanul extra minőséget adó programok megszokottan színes tematika köré épültek a természettudományos, valamint a vízparti ismeretek és természetesen a horgászat fókuszában.

A résztvevők Bagi László asztrofotóssal „bebarangolták” a naprendszert, és a csillaghalmazok, galaxisok titkainak nyomába eredtek.

Lipták Pál amatőr békési csillagásszal az égboltot fürkészték teleszkópokkal.

Dr. Nyeste Krisztián a Debreceni Egyetem Hidrobiológiai Tanszékének adjunktusa kalauzolta el a fiatalokat az édesvízi halak világába, megismerkedtek az elektromos halászgép használatával, betekintést nyerhettek a faunisztikai vizsgálatok rejtelmeibe, a halhatározás alapjaiba.

Interaktív előadást tartott „Bobályon innen és réti csíkon túl” címmel Somogyi Dóra, a Debreceni Egyetem Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola Hidrobiológiai alprogramjának doktorandusza. A lápok varázslatos élővilágával, azon belül is a lápi halfajokkal, valamint a rájuk leselkedő veszélyekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, és megtudhatták, mi is az a kutyahal, melyik halfaj valódi időjós, és hogy mikor rendel a doktorhal.

Móré György a MOHOSZ válogatott tagjának, Műlegyező Horgászok Országos Szövetsége (MUHOSZ) légykötő bajnokának legyezőhorgásza ugyancsak előadást tartott. A gyerekek és a szervezők is próbálkoztak a légykötés művészetével.

A tábor vendége volt Boldog Gusztáv, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi őre, aki Körösök völgyének természeti értékeit mutatta be „Kalandra fel!” című filmjének képkockáival.

Reggelente rövid „napihal” előadásokat tartott Nemes Attila, a KHESZ ügyvezető igazgatója, amelynek keretében az adott halfaj ismeretei kerültek „napirendre”, illetve elméleti és gyakorlati feladatként aznap megfogásra. Akinek a napihal fogása sikerült, külön ajándékkal jutalmazták.

Medve István, a Gyulai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Alosztály járőrvezetője a rendőrség munkájáról és a szabadvízen való tartózkodás veszélyeiről és a vízi közlekedés szabályairól számolt be ifjú hallgatóságának.

Ábrahám Zoltán mezőtúri horgász a harcsa horgászatáról szólt, amelyből megtudhatták, melyik időszakban sikeres a harcsa horgászata és mire figyeljenek e horgászati módszer tekintetében.

Pataki Sándor versenyhorgász, a KHESZ Verseny Bizottságának tagja bemutatóhorgászattal várta a gyerekeket, ahol hosszúelőkés feedererezést mutatott be, a helyes technikára és a precíz szerelékkészítésre helyezve a hangsúlyt.

Előadó volt Kiszely Zoltán, a Sporthorgászok Mezőberényi Egyesületének pergető horgásza. Elméleti és gyakorlati bemutatót tartott a ragadozó halak pergető horgászatával kapcsolatban.

A horgászverseny sem maradt el, ami nagy izgalmakat hozott, és igazolta, hogy van még mit csiszolni a finomszerelékes technikán.

A felsorolt programelemeken kívül természetesen minden nap, főként a hajnal, illetve a reggel, illetve az este szabad horgászattal telt, a Dánfoki-Diófás-csatorna gazdag halállományának köszönhetően bővelkedve a szebbnél-szebb fogási élményekben. A tábort hagyományosan ünnepélyes táborzárással, díjkiosztással és búcsúzkodás némileg megható pillanataival zárták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában