Rendezvény

2023.08.23. 15:26

Nagyszalontától Gyuláig ível a Határ Menti Filmfesztivál

Az ötödik Határ Menti Filmfesztivált rendezik péntektől vasárnapig Nagyszalontán és Gyulán – jelentette be a rendezvénnyel kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatón Kónya István, Gyula alpolgármestere és Stavaru Cristian nagyszalontai projektmenedzser, szervező.

Papp Gábor

Kónya István és Stavaru Cristian: az együttműködés fontos része filmfesztiválnak Fotó: Bencsik Ádám

A vetítéseknek a Nagyszalontai Székely László park ad otthont, míg Gyulán az Erkel Ferenc Művelődési Központ színházterme, ahol a nagyközönség négy játékfilmet tekinthet majd meg. 

Kónya István elmondta, örömmel csatlakoztak a nagyszalontai bázisú fesztiválhoz, már csak azért is, mert Gyula és a partiumi település között évek óta nagyon erős kulturális kapcsolatok működnek. Emlékeztetett arra, hogy közösen készítették el a Toldi című nagyjátékfilmet is.

Kiemelte, a hétvégi rendezvényen olyan alkotások lesznek díjmentesen láthatók, amelyek nemzetközi filmfesztiválokon is eredményesen szerepeltek. Hozzátette, a program a következő interreges, határon átnyúló pályázati ciklus előzménye, amelyben majd szeretnének közös pályázatot benyújtani.

– A további együttműködés egyik mérföldköve a filmfesztivál – hangsúlyozta.

Stavaru Cristian elmondta, a nagyszalontai születésű, Arany Pálma-díjas Marian Crisan filmrendező kezdeményezésére 2019-ben rendeztek először Nagyszalontán filmfesztivált, amit akkor több mint 2000-en tekintettek meg. Ekkor merült fel a rendezvény határ mentivé bővítése, aminek a koronavírus-járvány tett keresztbe, és most jutottak el a megvalósításig.

– A két országból származó új, díjazott mozifilmeket vetítünk le – tette hozzá. – A nagyvásznon való mozizás lehetőségét is kínáljuk. Két magyar és két román filmet láthat a közönség. Minden alkotás előtt lesz egy moderátori bemutatás, utána pedig alkotók, így Bálint Előd erdélyi származású színész és Vasile Muraru színművész résztvételével interaktív beszélgetést tartanak. 

A nézők pénteken este 8 órától a Derék emberek című vígjátékot, szombaton 18 órától a Zanox című vígjátékot, 20 órától a Metronom című drámát tekinthetik meg az érdeklődők. Vasárnap este 8 órától a Larry című drámát láthatják a nézők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában