Tanévkezdés

2023.08.18. 10:00

Megérkeztek a tankönyvek a békéscsabai iskolákba

Megérkezett a tankönyvek többsége – ismertették a Békéscsabai Tankerületi Központnál. A köteteket hamarosan át is vehetik a diákok és a szüleik. Az intézményekben más módon is készültek a szeptember 1-jei tanévkezdésre: a nyári szünetben elvégezték a szükséges karbantartásokat, felülvizsgálatokat, de vannak iskolák, ahol komoly beruházások zajlanak.

Licska Balázs

Illyésné Bencze Éva és Bordás Dorottya osztályok szerint rendezték a tankönyveket.

Fotó: Für Henrik

A Lencsési Általános Iskolában tanuló 630 gyermek számára mintegy 8500 kötetet rendeltek – ismertette a két tankönyvfelelős, Bordás Dorottya és Illyésné Bencze Éva. A könyvek múlt héten érkeztek meg, és azokat a napokban kezdték különválogatni osztályok szerint. Az alsósoknak és a felsősöknek szánt kötetek külön terembe kerültek. Elmondták, hogy a könyveket tartalmazó pakkokat a Lencsésin augusztus 29-én vehetik át a diákok, a szüleik. Az intézményben három első osztályt indítanak összesen 61 gyermekkel, és mutatták, hogy ők kapnak például olvasó-, matematika-, ének-zene-könyvet, angolkönyvet, sőt ahhoz cédét is. Kiemelték, hogy a tanulók szeretik a friss és színes köteteket.

Tizenkétezer tanuló kap ingyenes könyvet

A Békéscsabai Tankerületi Központ fenntartásában lévő 33 köznevelési intézményben több mint 12 ezer tanuló kap ingyenesen tankönyveket – ismertették a Békéscsabai Tankerületi Központnál, hozzátéve: tankerületi szinten összesen 95 ezer tanulói tankönyvet rendeltek az intézmények, amelyek többsége immár meg is érkezett. A kiosztás időpontjáról az igazgatók saját hatáskörben döntenek, de általában augusztus végén, szeptember elején vehetik át a diákok, a szülők a köteteket.

Az államilag ingyenes tankönyvek úgynevezett tartós tankönyvek, amelyeket az iskolai könyvtári állományba nyilvántartásba kell venni, és azokat az utolsó tanítási napon a tanulók kötelesek visszaszolgáltatni az iskola könyvtárának. Az alsó tagozat első két évfolyamán a gyermekek nem használnak tartós tankönyvet, felsőbb osztályokban pedig a munkafüzetek és munkatankönyvek maradnak a fiataloknál, mivel azok sem tartós tankönyvek.

Hangsúlyozták: az állam ingyenesen biztosítja a tankönyveket minden nappali rendszerű alap- és középfokú iskolai oktatásban részt vevő tanulónak. Ezzel jelentősen csökkennek a családok anyagi terhei, emellett a magas színvonalon elkészített tankönyvekkel egyenlő esélyt biztosítanak minden diák számára, hogy jó minőségű tankönyvből tanulhasson.

Átnézték az épületeket, javították a hibákat

A Békéscsabai Tankerületi Központnál elmondták, hogy felújítások, karbantartások is folytak, folynak az intézményekben a nyári szünetben. Ilyenkor megtörténik a biztonsági világítás éves felülvizsgálata, valamint a legionella vizsgálatát végzik el a jogszabályi előírásoknak megfelelően. Emellett ebben az időszakban tisztasági festésre, továbbá a különböző károk, hibák javítására szintén sort kerítenek.

Fejlesztik az elektromos hálózatot

Ezen kívül egy úgynevezett EFOP-os projekt keretében elindult az almáskamarási Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola, a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola, a dombegyházi Balsaráti Vitus János Általános Iskola, a kunágotai Bereczki Máté Általános Iskola, a Magyarbánhegyesi Kossuth Lajos Általános Iskola, illetve a Mezőhegyesi József Attila Általános Iskola és Kollégium elektromos rendszerének megújítása.

A hat intézmény elektromos hálózatát 300 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból fejlesztik, ami elősegíti, hogy a kormány által biztosított nagyszámú digitális eszközt egyidejűleg használhassák. A projekt hozzájárul ahhoz, hogy minőségi oktatásban, értékközvetítő, támogató nevelésben részesülhessen ezekben az általános iskolákban több mint 800 tanuló.

Hozzátették: a Magyar Falu Program keretében újul meg 107 millió forintból az almáskamarási Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola, a bővítés és felújítás folyamatban van. A bővítést az iskolalétszám igényeinek megfelelően további egy tanterem, egy nevelői szoba és közlekedőfolyosó kialakítása jelenti. A felújítási, átalakítási munkálatok során pedig akadálymentes mosdót és irodahelyiségeket alakítanak ki, hogy az intézményvezetői munka még hatékonyabbá válhasson.

Konténerkazánokat telepítenek

A köznevelési és más állami épületek alternatív fűtési módokra való áttérésének biztosítása érdekében 59,5 millió forintból a Magyarbánhegyesi Kossuth Lajos Általános Iskola, a kunágotai Bereczki Máté Általános Iskola, az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Rákóczitelepi Tagintézménye, valamint a Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola számára konténerkazánok telepítése indult el a nyári időszakban.

A Békéscsabai Tankerületi Központ saját költségvetési forrásából, 13,5 millió forintból részleges tetőfelújítást hajtanak végre az Esély Pedagógiai Központ Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és EGYMI Pánczél Imre Tagintézményében, Gyulán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában