Terítéken a szentistváni vizitke is

2023.08.02. 18:07

Kemencében főtt a bableves, sült hozzá a kenyér a csabai Téglában

Végéhez közelít a Békés Megyei Népművészeti Egyesület 34. Komplex Népművészeti Tábora Békéscsabán, a Tégla Népművészeti Alkotóházban. Több mint 500 résztvevő fordult meg, illetve vesz részt jelenleg is a kézműves csoportokban hímzőktől a kosárfonókig. A legfiatalabb táborozó öt-, a legidősebb 80 éves, de kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ízlett szerdán a kemencében főtt füstölt csülkös bableves. Már akik a hagyományos népi ételek kurzusán vesznek részt.

Nyemcsok László

A Galgóczi László és Fodor Mihály vezette lelkes csapat ínycsiklandó finomságokat produkált

Fotó: Für Henrik

Fodor Mihály mesterszakács, a békéscsabai Kornélia Étterem séfje és Galgóczi László mestercukrász kiemelte, a hagyományos népi ételek és sütemények készítésének fortélyaival ismerkednek meg elméletben és természetesen a gyakorlatban is a kurzus résztvevői.

– Mindennap egytálételt és kétféle süteményt készítünk – hangsúlyozta Fodor Mihály és Galgóczi László. – Természetesen az elkészült ételeket, finomságokat a helyszínen megkóstoljuk, jórészt elfogyasztjuk, ami pedig megmaradt, kis lábaskákban hazavihetik a táborozók. Nos, a szerdán kemencében, hagyományos, kézműves cserépedényben főtt füstölt csülkös bablevessel ilyen „gond” nem volt. Ráadásul, a csoport tagjai a maguk által dagasztott kenyeret sütötték meg az ételhez a kemencében.    

Közben a hímzők a szentistváni vizitke, valamint a korai cifra és szomorú kalocsai hímzés mintavilágával ismerkednek meg. Az egy hét alatt a hagyományos színezés, és öltéstechnikák elsajátítása, gyakorlása mellett a „szín-harmónia” jegyében dolgozzák fel a tájegységek motívumkincseit. Jenei Anikó hímző szakoktató, népi iparművész, a csoport vezetője kiemelte, együtt kísérleteznek, miként lehet a hímzőkultúrák sajátosságait megtartva olyan alkotásokat létrehozni, melyek színhangulatukkal illeszkednek a modern lakás- és öltözködéskultúrába. A megtanult technikák és színezés alkalmazásával saját részre egy használati tárgyat vagy viseleti darabot is készítenek a résztvevők.

A Sárköz népi kézművessége műhelyfoglalkozások során a táborozók megismerkednek a sárközi viseletek kiegészítő darabjaival is Komjáthy Tamásné szövő szakoktató, népi iparművész vezetésével, valamint betekintést nyernek a tájegység néprajzába. A tűzzománcozók Vincze Zita ötvösművész , gyöngyfűző irányításával  különböző ékszereket készítenek a tábor ideje alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában