Ünnep

2023.08.15. 06:57

Felszentelték az új ólomüveg ablakot a templomi búcsún

Nagyszénás legjelentősebb szakrális ünnepe a katolikus templom búcsúja. A Nagyboldogasszony Plébánia Templomban vasárnap tartották az ünnepi misét, megáldották e jeles alkalommal az új ólomüveg ablakot, majd körmenettel és megvendégeléssel ért véget a program.

Csete Ilona

A Nagyboldogasszony Plébánia Templomban vasárnap tartották az ünnepi misét.

Fotó: Tüskés Tibor

A liturgikus programot megelőzte egy kulturális esemény: komolyzenei műsort hallhattak a résztvevők a kántor-karnagy Vass Gábor orgonakoncertje keretében. Perlaki György plébános elmondta, a templomi búcsúra adományból elkészült Szent Erzsébet tiszteletére a színes ólomüveg ablak, így a teplomhajó teljes galériája elkészült erre az alkalomra. 

Komolyzenei műsort hallhattak, Vass Gábor orgonakoncertjét. Fotó: Tüskés Tibor

– Számunkra azért fontos Szent István mellett Árpád-házi Szent Erzsébet, mert ő a karitász, a segítő szeretet égi pártfogója. Itt, Nagyszénáson szépen működik a karitász, vezetőjével, Fejes Máriával. 

A szentmise után oltári szentséges körmenet zárta a liturgiát. Fotó: Tüskés Tibor

Az ünnepi liturgia ablakszenteléssel kezdődött Szénáson. A díszes felületet Perlaki József Podmaniczky-díjas (idén nemzetközi elismerést is kapott) üvegművész készítette. Blősz Attila csanádapácai plébános mondta a prédikációt (ő szintén Nagyboldogasszony templom plébánosa Apácán). Az ünnepi szentmise után oltári szentséges körmenet zárta a liturgiát. A nyilvánosságot is bevonó esemény megszólította a szénásiakat, sokan részesévé váltak. Kulcsár László önkéntes, pedagógus színes emlékkártyákat készíttetett a díszes ablakról, és a kártyákon megemlékezett a búcsúról is. Szeretetvendégséggel zárták a programot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában