RoboKaland

2023.08.07. 14:49

Egy egyedi robotot is kipróbálhattak a békéscsabai táborban - videóval

Egy különleges, programozható robot prototípusával is megismerkedhettek a KUKA Robotics jóvoltából a gyerekek hétfőn abban a táborban, amelyet a RoboKaland csapata szervez ezen a héten Békéscsabán. Emellett arról a meteorológiai ballonról szintén hallhattak, illetve láthattak róla felvételeket, amelyet a csorvási Edison Klub bocsátott nemrég a magasba. A fiatalok kérdésére elhangzott: bár ufókról nem rögzítettek képeket a kamerák, érdekes hangokat sikerült felvenni.

Licska Balázs

A természettudományok és a robotok világába csöppentek a gyerekek a RoboKaland táborában

Fotó: Bencsik Ádám

A RoboKaland ötletgazdái, a tábor szervezői, Gajdács-Leszkó Georgina és Gajdács Krisztián elmondták, hogy nagyon sok gyermek gyűlt össze a békéscsabai táborban, és bár vegyes a korosztály, jellemzően a 8 és 10 év közöttiek képviseltetik magukat, fiúk és lányok egyaránt. Izgalmas programokkal készültek a gyermekeknek: hétfőn például megnézhették, kipróbálhatták a KUKA Robotics egyik különleges berendezésének prototípusát, illetve a csorvási Edison Klub képviseletében Szluka András mesélt nekik arról a ballonról, amelyet nemrég küldtek a magasba.

Füstgránátot használtak a ballon indításánál

A sikeresen végrehajtott kísérletről az előadó elmondta, hogy egy műholdra hasonlító, azonban teljesen más funkciókat betöltő ballont indítottak útnak. Összesen 200-300 ezer forint értékű eszközt küldtek fel az égbe: kamerát, amely felvételeket rögzített, de mini számítógépet, telefont, rádiót, energiát adó powerbankot is. Ugyanis fontos volt, hogy földet érést követően meg is találhassák a berendezést. A csomag nagyjából 2,5 kilogrammot nyomott, amelyet egy 25 méter átmérővel rendelkező, hidrogénnel töltött ballonnal emeltek a magasba, az indításnál füstgránátot használtak.

Mintegy 10 kilométeres magasságig szemmel is követhető volt a ballon, de összesen 35 kilométerig emelkedett, ahol a hidrogén szétfeszítette, így kidurrant. Volt olyan, hogy 200 kilométer/órás sebességgel zuhant, majd kinyílt az ernyő, így a pakk úgy ért földet, hogy szinte semmilyen sérülést sem szenvedett. Az időjárási viszonyok annyira kiválóak voltak, hogy a csorvási sportpályán felküldött ballon a város határában, napraforgók között ért földet. A berendezés 2,5-3 órát töltött a magasban, az idő kétharmad részében emelkedett, egyharmadában pedig zuhant.

Marslakók hangját rögzíthették a világűrben?

Szluka András számos, a kamera által rögzített felvételt mutatott a gyermekeknek: például az elindulás és a landolás pillanatáról; arról, hogyan ment át egy felhőn a ballon; hogy miként festett szinte a világűrből a Föld. A fiatalok rengeteget kérdeztek, és az is felmerült, hogy ufók szerepelnek-e a felvételeken. Az előadó elmondta: földönkívüliek képét nem vették fel. De amikor kijelentette, majd le is játszotta, hogy milyen érdekes hangokat vettek fel, az mindenki képzeletét beindította.

Szluka András hozzátette, hogy végig nyomon tudták követni, hol jár a ballon, így azt is felügyelték, amikor visszaérkezett a földre. Két évvel ezelőtt egyébként nem Csorvás határában, hanem Gyulán landolt a szerkezet. A visszatérés mindig rizikós, számolni kell azzal, hogy vízbe esik, hogy magánterületen ér földet. A dobozra egyébként ráírták, hogy a ballon a csorvási Edison Klub tulajdona, és hogy a csapatot kell értesíteni a megtalálónak a megadott telefonszámon.

Bluetooth hangszórót készítenek

Gajdács-Leszkó Georgina és Gajdács Krisztián elmondták, hogy a gyerekeket rendkívüli módon érdeklik a robotok, egyből azt nézik, hogy miként lehet azokat beprogramozni, mit lehet velük csinálni. A fiatalok egyébként szinte bele is születtek ebbe a világba, hiszen szinte minden automatizált manapság, és sokszor a felnőttek is a gyerekektől tanulnak.

A mostani táborban széles körű ismeretekkel vértezik fel a fiatalokat, hogy mindenféle képességük, készségük fejlődhessen. A legfontosabbnak egyébként a szociálist mondták, hiszen manapság kihívást jelent a fiataloknak, ha csapatban és nem egyénileg kell dolgozniuk.

Az egy hét során sokféle munkát végeznek és sokféle szakmával megismerkednek a gyerekek: kísérleteznek a természettudományok birodalmában, áramköröket készítenek, forrasztanak. Sőt egy projektet is véghez visznek: nagyrészt újrahasznosított anyagokból Bluetooth hangszórót állítanak össze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában