Lelet

2023.08.29. 11:52

Arany hajkarikát találtak a régészek Medgyesnél

Júliusban és augusztusban is folytatták a tavaly megkezdett munkát a régészek Medgyesegyháza déli határában, a Lagzi-dűlőben. A szakemberek késő bronzkori erődített település feltárásán dolgoztak, az ásatást a debreceni Déri Múzeum munkatársai, Szeverényi Vajk és Priskin Anna vezették, de segítségükre voltak a szegedi egyetem hallgatói is. Főleg kisebb kerámiatöredékek, csontdarabok kerültek elő a földből, az idei "fő fogás" egy arany hajkarika lett.

dr. Nagy Szilvia

Az arany hajkarika az idei év lelete.

– Tavaly egy igazán különleges leletre bukkantunk; az árok aljában eltemetett fiatal nőre; akit a hallgatók Helénának neveztek el. Bronz karikákkal a hajában találtuk meg kutyacsontvázra, kecskekoponyára temetve. A holttestet anno lepelbe csavarhatták, de jelenleg még az ELTE biológia tanszékén vizsgálják.

– Idén az árokrendszer középső árkát sikerült megvizsgálni. A korábban feltárt szakaszhoz képest egy nagyobb, körülbelül nyolc méter széles és 3,5 méter mély árok látott napvilágot. Betöltésében előkerült egy szép, apró rovátkolásokkal díszített arany hajkarika – részletezte Szeverényi Vajk. A régész hozzátette, ez egy ismert tárgytípus az ókorból, más lelőhelyekről is több ilyen került már elő a Kárpát-medencében, például a Partiumban, Nagyvárad környékén, illetve Magyarország keleti részén.

A szakmai csapat egy része a Lagzi dűlőnél.

– Időszámításunk előtt 1350-1100 között készülhetett, ekkor használhatták. Vélhetően lehetett egy gazdagabb réteg a területeken élők között, akiknek volt hozzáférése az arany ékszerekhez, és az is lehet, hogy Medgyesegyháza határában egyfajta regionális központ működött. Azt, hogy pontosan hogyan került az árokba a hajkarika, sajnos nem tudjuk – mondta el a régész. 

A lelet további sorsáról elárulta: restaurátorok fogják megtisztítani, rendbe hozni, s nagy valószínűséggel anyagösszetétel-vizsgálaton is átesik majd a debreceni kutatóintézetben. Talán ennek eredményeiből következtetni lehet arra, honnan származik az arany. 

– A feltételezés szerint Erdélyből, lehozhatta a víz, a Marosból például sokáig lehetett aranyat kimosni, valószínűleg ez volt a forrás. Az aranyat egyébként akkor már több ezer éve ismerték és használták – tette hozzá a szakember. A vizsgálatok után a hajkarika, ahogy a többi lelet is, a békéscsabai Munkácsy múzeumba kerül. Szeverényi Vajk hangsúlyozta, jövőre is folytatják az ásatást a háromszoros körároknál.

– Ahol ásunk, ott fut a három árok a legközelebb egymáshoz. Jövőre tíz méterrel kijjebb, a külsőt vágjuk át egy szelvénnyel, hogy megvizsgáljuk a szerkezetét. Megnézzük mit rejt a föld, milyen mély, milyen a betöltése, van-e a sáncnak valamilyen nyoma – tette hozzá.  

A medgyesi lelőhely óriási hálózat része 

Medgyesegyháza déli határában, a Lagzi-dűlőben található lelőhely már régóta ismert mind a helyiek, mind a régészek számára. A 2000-es évek elején katonai légifelvételek és terepbejárások alapján azonosították a települést körülvevő erődítést, sáncok és árkok rendszerét. Néhány éves előkészítő munka tavaly nyáron négyhetes feltárás folyt az ókori település területén. A körülbelül harminchektáros település nem egymagában áll a Dél-Alföldön, hanem része a hasonló korú, óriási méretű erődített települések (Orosháza, Csanádpalota, Újszentanna, Mezőzsadány, Tiszahegyes) nagyobb hálózatának. Ezek a késő bronzkor középső fázisának a nagy központjai lehettek, ahol a kor törzsi vezetői is élhettek. Erre utalhat a most előkerült arany hajkarika is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában