Összefoglaló

2023.08.29. 09:49

A legfrissebb békéscsabai hírek egy helyen

Egy csokorba gyűjtöttük olvasóinknak a legfrissebb Békéscsabai híreket.

dr. Nagy Szilvia

Köszöntötték az élsportolókat

A nyári világversenyeken sikeresen szereplő sportolókat köszöntötte hétfőn délután a békéscsabai városháza dísztermében Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere. Eredetileg a hagyományos Sporthétfő keretében a főtéren köszöntötték volna az Európa-bajnoki aranyérmet nyert súlyemelőt, Mitykó Veronikát, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club négy, a budapesti világbajnokságon szerepelt sportolóját: Márton Anitát, Oláh Barbarát, Nadj Leventét és Steigerwald Ernőt, valamint Zsilinszki Orsolyát, az Argentínában megrendezett 6. Hallássérült Úszó Világbajnokságon szerepelt fiatalt, ám a rendkívüli hőségre való tekintettel változott a helyszín. Szarvas Péter elmondta, hogy a megjelent sportolók és edzők olyan hírnevet adtak a városnak az elmúlt időszakban elért eredményekkel, amire mindenki büszke lehet – adta hírül a Beol.hu hírportál.

Stark Adolfra emlékeztek

Koszorúzással emlékeztek a csabagyöngye szőlőnek világhírt szerző szőlőnemesítőről, Békéscsaba díszpolgáráról a Berényi úti evangélikus temetőben annak apropóján, hogy 113 éve, 1910. augusztus 26-án hunyt el Stark Adolf – ismertette Opauszki Zoltán, jaminai önkormányzati képviselő, a város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka, aki Vass Csabával, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettesével közösen rótta le tiszteletét Stark Adolf sírkövénél. Mint fogalmazott, az 1834-ben született Stark Adolf munkássága arra int minket, békéscsabaiakat, hogy felelősen kell gondolkodni, a múltból kell építkezni, és őseink példáját követve kell tenni Békéscsabáért – adta hírül a Beol.hu hírportál.

Fanyilvántartó rendszert hívtak életre

Térképes közösségi fanyilvántartó-rendszert hozott létre egy békéscsabai szoftverfejlesztő cég. Papp Adrienn, a Fáink.hu projekt kommunikációs vezetője elmondta: egy egyszerű regisztráció után bárki elindulhat okostelefonnal a kezében, hogy fényképet és adatlapot készítsen a környékén lévő közterületi fákról és azok állapotáról, majd azt is jelezheti, ha gondozta, tehát például megöntözte vagy szárvédelemmel látta el azokat. A projekttel azt a célt tűzték ki, hogy a közösségek fogjanak össze a közterületi fákért. Hangsúlyozta, sarkalatos kérdés állapotuk, a klímaváltozás miatt szerepük felértékelődik, fontosak a tekintetben, milyen egy település hőháztartása, légszennyezettsége, ellenállósága, mennyire komfortos az adott városban vagy faluban élni – adta hírül a Beol.hu hírportál.

Megtelt az állatmenhely

Tele vannak a kennelek, ezért egy ideig, várhatóan pár hétig nem tud fogadni leadni kívánt kutyákat Békéscsabán a Kétegyházi úti menhely. A Csabai Állatvédők elnöke, Kiszely Zoltánné elmondta, most csak kóbor ebek kerülhetnek be a telepre, de jelenleg 160-170 kutya van a telepen, ahol száz kennel található. Hangsúlyozta, az elmúlt időszakban sokszorosára nőtt a gazda által leadni kívánt kutyák száma, nemcsak helyi és térségi, hanem országos jelenségről van szó. Emelkedtek az árak, mind a kutyaeledelek, mind az állatorvosi költségek esetében, szerinte legalább 30 százalékkal. És mivel az itthoni állattartási kultúra nem éri el a nyugat-európait, az első, amitől megválnak az emberek, a házi kedvenc. A telített menhely jelentette problémára a megoldást a felelős állattartás jelentené, ami felelős döntéssel kezdődik – adta hírül a Beol.hu hírportál.

Pályázhatnak idén is a fiatalok

Ismét pályázhatnak a Békéscsaba hazavár! program keretében a fiatalok. Egyrészt öt hónapon keresztül folyósított, havi 50 ezer forintos felsőoktatási hallgatói ösztöndíjra, másrészt egyszeri 500 ezer forintos életkezdési támogatásra nyújthatnak be kérelmet. Az igényléseket a szociálpolitikai osztályra kell beadni postai úton vagy személyesen a Szabadság tér 11-17. szám alatt, de elektronikus úton is lehet a [email protected] e-mail címen keresztül. A pályázatokat szeptember 30-ig kell beadni, a döntésről október 30-án értesítik az érintetteket – adta hírül a Beol.hu hírportál.

Újra láthatták a csabaiak a legendás vonatot

Vasárnap délután négy óra után néhány perccel haladt át a békéscsabai vasútállomáson a világ egyik leghíresebb, ha nem a leghíresebb vonata, a Venice Simplon-Orient-Express. A szerelvény Párizsból indult és Isztambul a végállomása. Békéscsabán több százan jöttek össze, hogy lássák a világhírű vonatot, a legkisebbektől az idősebbekig valamennyi korosztály képviselte magát. A legendás szerelvény előreláthatólag szeptember 4-én, hétfőn 7 óra 21 perckor érinti majd újra a megyeszékhelyt – adta hírül a Beol.hu hírportál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában