Augusztus 1-től

2023.07.29. 22:09

Vonat helyett modern busszal utazhat Mezőhegyesről Újszegedre és Battonyára

Augusztus elsejétől 10 vasúti mellékvonalon vonathelyettesítő autóbuszok közlekednek. Az érintett mellékvonalak Békésben: az Újszeged-Mezőhegyes és a Mezőhegyes-Battonya. A MÁV tájékoztatást adott a részletekről.

Csete Ilona

Modern, légkondicionált buszok állnak forgalomba augusztustól.

Fotó: MW

Augusztus elsejétől  – további intézkedésig – 10 regionális vasútvonalon, vonalszakaszon vonathelyettesítő autóbuszokkal szolgálják ki az utasokat az Építési és Közlekedési Minisztérium döntése alapján. Az érintett mellékvonalakon a korszerű, légkondicionált autóbuszokkal kiszámíthatóbbá és a korábbinál kényelmesebbé válik az utazás – fogalmaznak a MÁV közleményében.

Mint írták, a vonatok autóbuszos pótlása megbízhatóságot és minőségjavulást is jelent az érintett vonalakon. A vonatokat helyettesítő autóbuszok lehetőség szerint érintik a vasútállomásokat, vagy közeli Volánbusz megállóhelyeken állnak meg. Az autóbuszmegállók – néhány kivétellel – a vasúti megállóhelyekhez viszonyítva a lakott területekhez közelebb, vagy a falvak központjában helyezkednek el. Egyes településeken több megállása lesz az autóbuszoknak a vonatokhoz képest.

Az érintett mellékvonalakon forgalomba álló korszerű, légkondicionált autóbuszok kiszámítható és a korábbinál kényelmesebb eljutást tesznek lehetővé az utasoknak. 

A Volánbusz a tíz vonal kiszolgálásához a korszerű és környezetkímélő Credobus Econell 12 típusú, Mosonmagyaróváron és Győrben gyártott szóló autóbuszait állítja be. 

Ezek a legújabb beszerzésű autóbuszok légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozóval rendelkeznek.

Az autóbuszokon a vasúti díjszabás és kedvezményrendszer érvényes, vármegye- és országbérletekkel is igénybe vehetők. Fontos, hogy a buszokon nem válthatók meg a menetjegyek, azokra csak előzetesen megvásárolt vasúti jeggyel, bérlettel lehet felszállni. A jegyeket legkényelmesebben online, a MÁV applikációval vagy az ELVIRA menetrendi tervező segítségével tudják megvenni az utazók. A buszokon nem szállíthatók kerékpárok.

A közlekedési társaságok arra hívják fel  utasaik figyelmét, hogy utazásuk előtt feltétlenül tájékozódjanak a járatok indulási idejéről és helyéről.  A közutak vonalvezetése miatt ugyanis az autóbuszos menetidők eltérhetnek a megszokottól, ez az indulási, érkezési idejüket is befolyásolja.

Ez várható az Újszeged-Mezőhegyes szakaszon

A 121-es számú Újszeged―Mezőhegyes vonalszakaszon a vonathelyettesítő buszok útvonala a vasútvonaltól kis mértékben tér el, az érintett települések központjában haladnak és állnak meg, nem pedig a településközpontoktól távolabb fekvő vasútállomásoknál. A buszok kiinduló- és célállomása Szeged Mars tér autóbusz-állomás, amely a helyi és helyközi közlekedési kapcsolatok szempontjából kedvezőbb az utasok számára. A Szeged-Hódmezővásárhely közötti vasútvillamos Rókusi templom és Anna-kút megállója onnan pár perces sétával elérhető. 

Korábbi vasúti menetidő: 103 perc. Buszos menetidő: 101 perc.

Így közlekedhet Mezőhegyes és Battonya között

A 125-ös számú Mezőhegyes―Battonya vonalszakaszon a vonathelyettesítő buszok útvonala a vasúttól eltér a közút vonalvezetése miatt, valamint Battonyán az autóbusz-váróterem megálló plusz megállásként került be a menetrendbe. A buszok a vonatokéval nagyjából megegyező indulási és érkezési időpontokban közlekednek.

Korábbi vasúti menetidő: 31 perc. Buszos menetidő: 28 perc.

Közlekedésimód-váltás

Mint az a friss sajtóközleményben olvasható, az autóbuszos vonathelyettesítő járatok közlekedtetését a jármű- és személyzethiány indokolja, amelyeknek enyhítésére egyrészt a MÁV-VOLÁN-csoport folyamatosan toborozza a munkatársakat, várja a csatlakozni szándékozók jelentkezését. Másrészt a regionális közlekedésben jelentkező járműhiányt az augusztus elsejétől – további intézkedésig – bevezetett közlekedésimód-váltás rövidtávon képes valamelyest enyhíteni. Ugyanakkor hosszútávon a MÁV-VOLÁN-csoport által kidolgozott járműstratégiában foglaltak megvalósítására van szükség ahhoz, hogy Magyarország közösségi közlekedése biztosan és versenyképes minőségben kiszolgálható legyen. Az érintett regionális vonalakon az Építési és Közlekedési Minisztérium – a közlekedési társasággal közösen – monitorozza az utasforgalom alakulását, hogy szükség esetén módosításokat hajtson végre a szolgáltatás lebonyolításában. A Volánbusz az augusztusi tapasztalatokat figyelembe veszi az iskolakezdésig, a még kedvezőbb buszmenetrendek kialakítása érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában