FICSAK

2023.07.12. 13:58

Terápiás kutyákkal is játszottak a gyerekek a csabai táborban – videóval

Kiwi és Zoé, azaz két terápiás kutya is érkezett szerdán abba a táborba, amelyet ezen a héten szervez 6 és 12 év közötti gyermekeknek a FICSAK (Fiatal Családosok Klubja) Békéscsaba Alapítvány a Bankó András utca 44. szám alatt. A fiataloknak az öt nap során rengeteg programot kínálnak, és közben kézműves foglalkozásokon is részt vesznek folyamatosan.

Licska Balázs

Fotó: Bencsik Ádám

Két négylábúval, Kiwivel, a fekete óriás uszkárral és Zoéval, a border collie-val érkezett Pálfi Péter és Pálfi Mirjam a Dogland Segítőkutya Alapítványtól a táborba szerdán. Amíg Zoé jelzésre, vezényszóra ugatott, hempergett, ugrott, lábak között kígyózott, addig Kiwi a simogatásokat fogadta – közben pedig a gyerekek kiesőset játszottak és fogócskáztak. Aztán memóriajáték következett.

Mind Kiwi, mind Zoé vizsgázott, speciális terápiás kutya – hangsúlyozta Pálfi Péter, a Dogland Segítőkutya Alapítvány kuratóriumi elnöke. Most élményterápiát adtak a gyermekeknek, a cél az volt, hogy a fiatalok jól érezzék magukat az ebek társaságában. Azonban így is fejlődtek a kognitív képességeik, a figyelmük és a türelmük, a szabálykövetésük és kudarctűrésük. Hiszen lehet, hogy például kiestek a Zoéval folytatott játékból, ott volt Kiwi, akit meg lehetett simogatni. A játékokba beleveszik az összes fejlesztési célt, ennek hála úgy fejlődnek a gyermekek, hogy azt észre sem veszik.

Kiwi, a fekete óriás uszkár is népszerű volt. Fotó: Bencsik Ádám

A táborba visszajárnak, és a tapasztalata szerint olykor el kell mondani, hogy miként kell viszonyulni a kutyákhoz, de ennek akkor van jelentősége, ha egy fiatal tart az ebektől. Őket szokták biztatni, de így tesznek például a társaik is. Kiemelte azt is: nem azt kell mondani a gyermekeknek, hogy a kutya nem bánt, hanem azt, hogy szereti a kutya. Mint fogalmazott, a kettő a gyakorlatban ugyanazt jelenti, mégis más az üzenete.

Elmondta: teljesen változó, hogy ha kimondottan terápiás céllal tartanak foglalkozásokat, akkor mennyi idő után lehet mérni azok eredményeit. Függ attól, hogy mi a probléma, illetve, hogy a gyógy- és fejlesztőpedagógus milyen tervet állított össze. De öt-tíz alkalom után tapasztalható fejlődés. Ugyanakkor olyanra is volt példa, hogy egy problémás osztály gyermekei rögtön az első alkalom során szót fogadtak, szépen játszottak és szépen beszéltek egymással. Azaz azt, amit el szerettek volna érni, rögtön sikerült, persze ezt a szintet meg is kell tudni tartani.

Közben kézműves foglalkozásokon is részt vesznek a hét során a gyermekek Ujj Éva vezetésével. Elmondta: a programnak megfelelően állították össze a tevékenységeket. Például a Haluska tanyán bürökszárból készítettek dudát, zajkeltőt, valamint bubát, azaz csutkából és anyagdarabkából pólyás babát, vagyis olyan játékokat, amelyeket anno a tanyán élő gyermekek is alkothattak. De készítenek kulcstartóra akasztható díszeket, karkötőket is, így a hét során dolgoznak mindenféle anyaggal, ezzel igyekeznek bővíteni a kicsik ismereteit és fejleszteni a képességeiket.

Ujj Éva hangsúlyozta, hogy a fiatalok a saját ütemükben haladhatnak, és addig dolgoznak, ülnek az asztal mellett, amíg kedvük és türelmük van hozzá. Ugyanis azzal tehető vonzóvá számukra a kézműves tevékenység, hogy közben szabadságot biztosítanak nekik. Semmi sem kötelező, választhatnak, biztosított számukra a szabad játék lehetősége, illetve hoztak nekik képesség- és készségfejlesztő játékokat egyaránt.

Kézműves foglalkozásokat is tartanak

Rengeteg programot szerveztek erre a hétre a gyerekeknek. Hétfőn Boldog Gusztáv természetvédelmi szakemberrel szedtek szemetet az Élővíz-csatorna mentén, kedden ellátogattak a Haluska tanyára és haluskát készítettek, csütörtökön pedig levendulás kertbe mennek. Közben kézműves foglalkozásokra is lehetőség nyílik. A gyerekek élvezik a FICSAK Békéscsaba Alapítvány táborát, kedvezőek a visszajelzések – mondta Nagy Anita.

A pályázat programkoordinátora hozzátette: a Nemzeti Együttműködési Alap keretében elnyert pályázat részeként nem csak tábort szerveztek. Baji Miklós Zoltán vezetésével családi alkotókörnek ad otthont szerdánként a Bankó András utca 44. A Garabonciás napokon belül születéskiállítást rendeznek középiskolásoknak, de készülnek Szent Mihály-napi forgataggal és adventváró rendezvénnyel is, ezek mind ingyenes programok. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában