Pollen

2023.07.20. 12:30

Parlagfű: fel kell készülniük az allergiásoknak, Békést is térképre tették

A parlagfű pollenkoncentrációja a jövő hét végén több helyen is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. Ezért a parlagfűre érzékenyek már számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az NNK által közzétett pollentérkép szerint Békés vármegye jelentős részében alacsony a pollenterhelés, ugyanakkor egyelőre nincs sem figyelmeztetés, sem riasztás.

Papp Gábor

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében javasolja, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést, vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) irányítása alá tartozó, 20 állomásból álló Aerobiológiai Hálózat pollenmonitorozási adatai alapján egyelőre még csak pár parlagfű pollenszem jelent meg a levegőmintákban.

 Az idei évben a parlagfű tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban veszi kezdetét, ekkor már országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. 

A szezon erősségét nagyban befolyásolja az augusztus és szeptember hónapok időjárása. A pollenterhelést a tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése idén is segíti az allergiásokat, így könnyebben felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére, illetve megtervezhetik utazásaikat. A hiteles forrásokból származó információkért kérjük, keressék fel az NNK hivatalos weboldalát és közösségi oldalait.

A kifejlett parlagfű terjedése ellen leghatékonyabban felmagzás előtt, bimbós vagy virágos állapotában végzett kaszálással lehet védekezni, mely a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége. A lakosság által észlelt parlagfüves területek a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) vagy a PME (Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület) oldalán keresztül könnyedén bejelenthetők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában