Szalmabálák

2023.07.23. 10:43

Már a nyár közepén a télre készülnek Zsadányban

Bár még csak nyár közepe van, már most készülnek Zsadányban a télre, a fűtési időszakra. Dudás Árpád polgármester elmondta, folyamatosan készítik a szalmabálákat, ugyanis azzal adnak majd meleget több közintézményben.

Licska Balázs

Dudás Árpád polgármester jelezte, hogy Zsadányban már most készülnek a télre, elkezdték a szalmabálák behordását. A szerző felvétele

 Emlékeztetett, hogy egy korábbi beruházás során két, lényegében távhős rendszert alakítottak ki. Az első rendszerre rákötötték az általános iskolát és a két konyhát, a másodikra pedig az egészségházat, a művelődési házat, a községházát és a családok átmeneti otthonát. Előbbit a református egyházközség, utóbbit pedig az önkormányzat működteti.

Hangsúlyozta, hogy egy-egy szalmabála önköltsége ezer forintra tehető, és a tapasztalatok alapján a fűtési szezonban egy nap alatt átlagosan tíz fogy el. Azaz naponta pár ezer forintból megoldható az, hogy a közintézményekben kellően meleg legyen.

Dudás Árpád polgármester elmondta, hogy mind az önkormányzat, mind a református egyházközség 1000-1000 szalmabálát tárolna be. Egy hektárról nagyjából 15 szalmabála jön be. Kiemelte, hogy a gazdák is ajánlottak fel a település számára árpaszalmát és búzaszalmát egyaránt, cserébe ők is segítik őket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában