Vádemelés

2023.07.28. 12:56

Építési vállalkozónak adta ki magát, súlyos milliókat csalt ki egy nőtől a csabai férfi

Jelentős kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 63 éves, büntetett előéletű békéscsabai férfi ellen, aki magát építési vállalkozónak kiadva egy ház felújításával összefüggésben csapott be egy békéscsabai nőt.

Nyemcsok László

A vádirat szerint a férfi nem rendelkezett a felújításhoz megfelelő szakértelemmel, az általa megnevezett cég nem is létezik, a munkálatok elvégzése pedig valójában nem is állt a szándékában.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A vádirat szerint a férfi 2021 nyarán ismerkedett meg a békéscsabai nővel, akinek azt állította, hogy építési vállalkozó, és egy cég képviseletében jár el. Ilyen minőségében megegyezett a sértettel abban, hogy az annak a tulajdonában lévő békéscsabai ház teljes körű felújítását elvállalja. A felújítás a megállapodás szerint tartalmazott kőművesmunkát, víz-, gáz- és villanyszerelést, nyílászárócserét, gipszkartonozást és festést. Az elvégzett munkáért anyagdíjjal együtt 11,5 millió forint vállalkozói díjat kötöttek ki. A megállapodásnak megfelelően a sértett 2021 augusztusában több részletben összesen 8,2 millió forintot adott át készpénzben a terheltnek. Részben munkadíjra, részben nyílászárók és klímaberendezések vásárlásra.

A vádirat szerint a férfi nem rendelkezett a felújításhoz megfelelő szakértelemmel, az általa megnevezett cég nem is létezik, a munkálatok elvégzése pedig valójában nem is állt a szándékában. A sértett megnyugtatására megbízott munkásokat, akik azonban annyira szakszerűtlenül végeztek bontási és építési munkálatokat, hogy azokat később teljesen vissza kellett bontani.

A korábbi megállapodásukat követően a férfi arra is rábírta a sértettet, hogy az általa lakott házban lévő bútorok, illetve az infraszauna eladásával megbízza őt. A terhelt ennek alapján a sértett otthonából elszállított egy konyhaasztalt öt, fekete bőrszékkel, egy infraszaunát és két szekrényt.

Az ügyészség álláspontja szerint a vádlottnak nem állt szándékában, hogy az ingóságok értékével a sértettnek elszámoljon. Valójában csak meg akarta szerezni a sértett értékeit, így annak további 300 ezer forintos kárt okozott.

A járási ügyészség a mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, és tiltsa el a közügyek gyakorlásától. Emellett kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő sértett kárának megtérítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában