Beol podcast

2023.07.17. 19:16

Emlékeket idéz vissza az út porából Holóka Demeter Péter új könyve – podcasttal

Elkészült és már a nyomdában van Holóka Demeter Péter Emlékek az út porában című, elbeszéléseket és visszaemlékezéseket tartalmazó kötete. Az író ezúttal is különleges tájakra kalauzolja olvasóit, hasonló módon, mint előző három kötetében. Holóka Demeter Péterrel Papp Gábor beszélgetett.

Papp Gábor

Újra izgalmas kalandra hív Holóka Demeter Péter új könyve

Fotó: Gál Csaba

A cím arra utal, hogy kötet egyfajta visszatekintés életem korábbi szakaszaira, elsősorban az ifjúságomra, ami nagyon színes és érdekes volt – nyilatkozta lapunknak a körösladányi szerző. Holóka Demeter Péter elmondta, ezeket az emlékeket örökíti meg, felelevenítve egy-egy érdekes epizódot a múltból. Mint elárulta, új elem a könyvben  a nagy Ő címet viselő különleges történet, ami nem egy klasszikus szerelmi szál, de kicsit azért közelít hozzá. Szintén újdonság, hogy a kötet egy rövid időre „elhagyja” Körösladányt, illetve a ladányi határt és az író szemén át egy katonatörténetet is feldolgoz, egészen Budapestig vezetve az olvasókat.

Természetesen a sokak által kedvelt tájleírások, a település körüli különleges környezet sem marad ki a könyvből, az író elkalauzol a több száz éve még településként tekinthető Bikeribe, illetve a Túzokos nevet viselő területre is, ahol  valaha legeltető állattartás folyt, és természetesen a terület névadója a túzok is felbukkant ott. Ma már ebből nem sok maradt, az impozáns  pusztai madár  néhány példánya is csak nagyon ritkán látható ott.

– Ahogy említettem, újra előkerülnek gyermekkorom emlékei, a csatangolások, annak pillanatai, ahogy megpróbáljuk felfedezni a szűkebb környezetünket, és mindig egy-két kilométerrel távolabb merészkedünk, miközben fürödtünk, fészkeztünk, horgászunk – fogalmazott Holóka Demeter Péter. – Főleg a nyári szünetek voltak hosszúak és alkalmasak arra, hogy nagyobb távolságokat tegyünk meg. Ekkor még éltek azok az idős emberek, akik az 1900-es évek elején születtek, és nagyon sokat tudtak a környékről, olyan dolgokat, amelyek nélkülük már feledésbe merültek volna. Még álltak tanyák is, az egykori uradalmi központok, telis-tele színes emlékekkel, amelyekbe talán a mesélők a fantáziájukat is beleszőtték, de ez így volt jó, így volt teljes, különösen egy-egy gyermek számára.

A szerző elmondta, a tanyák azután lassan az akkori rezsim intézkedései nyomán elnéptelenedtek, de az épületek még egy ideig álltak csupán   galambok és macskák maradtak lakónak bennük. A táj sokkal tagoltabbnak tűnt akkoriban, bár Körösladány környékének egy része ma is vizekben gazdag, vannak  területek, élőhelyek, amelyeket érdemes megőrizni és érdemes felkeresni napjainkban is.

– Éppen a tanyák elbontása döbbentett rá, hogy az emlékek pillanatok alatt semmivé válhatnak. A Mihály-zug igazi paradicsomnak számított, gyümölcsfákkal, veteményesekkel, színes madár és állatvilággal, mindez egy  árvíz hatására egyetlen nyár alatt eltűnt. Ekkor döntöttem úgy, hogy valamilyen módon szeretném, ha megmaradna ezeknek a helyeknek legalább az emléke. Először szerettem volna megfesteni mindezt, de rájöttem, hogy nem tudom érzékeltetni a sok változást, majd fényképezésben gondolkodtam, ahhoz viszont nem volt megfelelő gépem, és nem is nagyon maradt már mit lefényképezni , így az írás maradt  emlékmegőrzésre.

Nagy az érdeklődés a könyv iránt

Holóka Demeter Péter új könyve várhatóan egy hónap múlva kerül ki a nyomdából.

– Az érdeklődés biztató, aki az előző köteteket megvette, Emlékek az út porában után is érdeklődik – tette hozzá. Holóka Demeter Péter stílusát nagyon sokan Fekete Istvánhoz, illetve Szabó Pálhoz hasonlítják, a két szerző nagy kedvence is a ladányi alkotónak. Könyvei az egész országba eljutottak, hazánk minden megyéjéből kértek már tőle belőlük, sőt, vannak, akik kifejezetten sürgetik is, hogy olvashassák az új kötetet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában