Tradíció

2023.07.02. 19:33

Díszlövéseket adtak le a várvédő hősök tiszteletére Gyulán

Idén is díszlövésekkel emlékeztek a gyulai vár 1566-os ostromának védőire. Szabó Árpád, a Maróti Hagyományőrző Egyesület képviselője a lövések között pedig fegyverbemutatóval hozta még inkább testközelbe a történelmet vasárnap.

Papp Gábor

Fotó: Bencsik Ádám

A gyulai várban már tradíció, hogy díszlövésekkel tisztelegnek az 1566-os ostrom kezdő- és záródátumán a várvédőkről. Kerecsényi László várkapitány vezetésével a kétezer végvári katona rekordhosszan, 63 napon át tartotta az erődítményt a tizenötszörös túlerővel szemben.

Július 2-án, az ostrom kezdetének 457. évfordulóján Szabó Árpád, a Maróti Hagyományőrző Egyesület képviselője 9-19 óra között minden egész órakor egy 16. századi stílusban készült másolatot sütött el a gyilokjárón.

Az első díszlövés a vár nyitásakor, 9 órakor dördült el; azt követően minden egész órakor adott le díszlövést a gyulai vár gyilokjáróján Szabó Árpád hagyományőr.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában