Szennyezés

2023.07.13. 13:17

Akkora erdőtűz tombol Kanadában, hogy Békésben is szívhatjuk a füstöt

Tombolnak az erdőtüzek Kanadában, és nem csak intenzitásuk nem hajlandó csitulni, hanem a kibocsátott hatalmas mennyiségű füstnek sem lehet megálljt parancsolni. A szennyezés a troposzférában terjedve hazánkat is elérte.

Papp Gábor

Sok munkát adnak a kanadai tűzoltóknak a hatalmas erdőtüzek

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Várható volt, hogy a Kárpát-medence is érintett lesz a helyzetben, hiszen Nyugat-Európa több országa felett is észlelték már az amerikai kontinensről érkező füstöt. Most már idehaza is jól láthatóvá vált, különösképpen hajnalban és naplemente idején – írták a Koponyeg.hu oldalon.

Azon túl, hogy szép, bár kissé kísérteties látványt nyújt a füst, egyelőre más gondot nem okoz. A terjedése 8-15 km-es magasságban zajlik, mozgását és talajszint feletti magasságát pedig az itt zajló meteorológiai jelenségek befolyásolják.

„Ha a füst eléggé felhígul, és lejjebb sem igen jön, akkor tulajdonképpen hatást nem gyakorol a levegő minőségére. Ha azonban leereszkedik, akkor már ront a levegőminőségen” – emelték ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában