Hét embere

2023.07.24. 06:30

A világ körüli turnén is ott lesz a gyulai kötődésű zenész, Tóth Ádám

Sorra aratja a jelentős könnyűzenei sikereket a gyulai kötődésű Tóth Ádám. A kiváló zeneszerző, zenész hamarosan világ körüli turnéra indul a világhírű horvát csellóművésszel, a 2Cellosból ismert Hauserrel, és a koncertek egy részének hangszerelése is Ádám nevéhez fűződik, aki több más ismert előadóval is együtt dolgozik. Tóth Ádámot elért eredményei miatt választotta lapunk a hét emberének.

Papp Gábor

Tóth Ádám neves előadókkal lép fel, pályája fontos fordulóponthoz érkezett

– Hogyan kezdődött a közös munka a világhírű csellóművésszel?

– Tavaly január óta a Sonynak dolgozom, amelynek egyik fontos előadója Hauser. A világhírű csellóművésznek az elmúlt hónapokban hangszereltem néhány zenét, körülbelül hat-hét alapot készítettem a számára. Valószínűleg ennek hatására érkezett a felkérés, amellyel más munkákat is rám, illetve ránk bíztak, hiszen több magyar zenésztársammal veszek részt a folyamatban. Ezután érkezett az újabb megkeresés, hogy hangszereljem Hauser nagykoncertjének egyik részét. Ezek a show-k általában két etapból állnak, az elsőben komolyzenei dalok hangoznak el, a másodikban könnyűzenei slágerek csendülnek fel, amelyben Jennifer Lopeztől Ricky Martinig számos latin dallam színesíti a műsort. Utóbbit hangszereltem én, illetve a prágai, illetve a tavaly decemberi Budapest Arénában tartott koncerten is ott voltam a háttérzenészek között. Ezután egy kis csend következett, majd hármunkat felkértek, hogy tartsunk Hauserrel a világkörüli turnéján. Ez óriási lehetőséget jelent számunkra. Egy nagyszerű zenésszel játszhatunk együtt, aki kiváló ember is.

– Merre visz majd a világ körüli turné?

– Már rengeteg állomást bediktáltak, nemrég Örményország fővárosában, Jerevánban lehettünk részesei a csapatnak, egy fesztiválon léptünk fel azon a színpadon, ahol például a szintén világhírű amerikai rapper, 50 Cent is. Már itt is éreztük, hogy Hauser milyen népszerű, milyen szinten számít világsztárnak, a hotel előtt például rajongók hada várta, a városban mindenütt a plakátjai néztek szembe velünk. Az idén még megyünk Montenegróba, Athénban két koncertet is ad majd a csellóművész, amelyen mi is közreműködünk, de Ciprus és Litvánia, illetve ősszel Spanyolország is az állomások közé tartozik. Jövőre Ausztrália, Új Zéland, Japán, Dél-Korea, Kína, az Egyesült Államok, Mexico City és Rio de Janeiro is szerepel a koncertek helyszínei között. Óriási lehetőség ez, ami számos más megkeresést is bevonzott.

– S közben továbbra is dolgozik hazai zenészekkel?

– Király Viktorral közösen írjuk és hangszereljük a zenéket, Radics Gigi dalait én hangszerelem. Pápai Joci zenekarával is folyamatosan fellépünk, nemrég például a Margitszigeten, egy szimfonikus koncerten.

– Közben pedig Lacikával közös daluk hasít a YouTube-on…

– A Mennem kell nézettsége, hallgatottsága meghaladta az egymilliót, amit jó eredménynek tartunk, hiszen hirdetés nélkül értük el ezt a számot. Lacikával nagyon régóta dolgozunk együtt, a zenéket közösen írjuk, és vannak olyan dalok, amelyek a 5-7 milliós nézettségnél tartanak. Érdekesség, hogy a menedzsmentben is szerepet vállalunk, hiszen Lacika fellépéseit a barátnőm szervezi, egyezteti.

– A számos zenei felkérés mellett tördelői, művészeti vezetői állását is megtartotta?

– Igen, továbbra is egy divatmagazin művészeti vezetője vagyok. Szintén dolgozom a Fördős Zé nevével fémjelzett Street Kitchen magazinnak, illetve könyvek borítóit is tervezem.

– Miként gondol szülővárosára, Gyulára?

– Gyula mindig fontos helyet foglal el az életemben. A barátnőmmel is éppen a napokban beszéltünk arról, hogy milyen jó volt felnőni a városban, milyen tökéletes színtere volt a gyermekéveknek. Nagyon sokat jelentettek számomra az ott eltöltött esztendők, azok az alapok, amelyek onnan jöttek. Gyula olyan település, mint Budapest környékén Szentendre, egy igazi ékszerdoboz. A fellépések miatt sajnos kevesebbszer jutok haza, de édesanyámék kéthetente jönnek hozzánk, ami nagyon lényeges, és mindig egy kis darabot elhoznak magukkal a szülővárosomból.

Újabb neves művésszel dolgozik együtt

Tóth Ádám egy másik nemzetközi hírű zenésszel, a macedón Petar Markoski hegedűművész, énekessel is együtt dolgozik, akit 1,2 millióan követnek az Instagramon. A gyulai kötődésű fiatalembert ugyancsak arra kérték fel, hogy hangszerelje a hegedűművész show-ját, illetve Ádám háttérzenészként szintén segíti Petar Markoski fellépéseit. Éppen szombaton a Duna Televízióban láthatják, hallhatják őket a Szerencse Szombat című műsorban, ahol Ádám gitározni fog majd.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában