Petőfi-kultusz

2023.06.03. 16:39

Tündérkert őrzi a kertművelés hagyományait Orosházán

Szerte a Kárpát-medencében elültetik a bicentenáriumhoz kapcsolódóan Petőfi körtefáját. A költő természethez való viszonyának szerettek volna emléket állítani ezzel. A Magyar Kultúráért Alapítvány felhívást tett közzé, ehhez csatlakoztak az orosháziak is, a helyi kertbarát klub a Gellértegyházáért Alapítvánnyal karöltve.

Cs. I.

A kertbarátok Orosházán így éltetik, fenntartják a Petőfi-kultuszt. Fotó: BMH

A hagyomány szerint Petőfi Sándor utolsó estéjét 1849. július 30-án Székelykeresztúron, a Gyárfás-kúria kertjében, egy terebélyes körtefa alatt töltötte, s másnap e városkából indult fehéregyházi útjára. A Petőfi-kultusz helyi ápolói ezt a régi körtefát híven megőrizték: óvták-féltették, ifjították, a legenda szerint marhavérrel is öntözték... Ennek a fának az oltással továbbszaporított utódai a jelenleg elültetésre felajánlott fácskák.

Kovács György, az orosházi Mohácsy Mátyás Kertbarát Klub társelnöke hírportálunknak elmondta, Gellértegyházán elültettek 30 darab őshonos gyümölcsfaoltványt a napokban.

– A munkában résztvevők átlagéletkora 65 és 75 év közé tehető. Joggal kérdezhetik, hogy ilyen korban miért vállal az ember ekkora feladatot. Úgy hiszem valamennyiünk nevében mondhatom: az ember sohasem csak saját magának ültet fát, legyen az árnyat adó, vagy gyümölcsöt termő. Meg azért is, mert nekünk ezekkel az őshonos fajtákkal való foglalkozás legalább olyan jóleső izgalmat jelent, mint a régésznek, amikor talál egy pénzérmét vagy egy csontot. Bízunk benne, hogy kortársaink és utódaink hasznosítani fogják ezt a genetikai lehetőséget, mely alternatívát nyújt a túlnemesítés hátrányaival szemben – fogalmazott optimista, jövőbe mutató szemléletükről a klub társelnöke.

E közösség egyébként nem is olyan régen ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. Fő feladatuknak tekintik a tagok a házi kertművelés hagyományainak az ápolását és megőrzését.

– Miután pályázatunk sikeres volt, városunkban is elültethettük Petőfi körtefáját, valamint további 30 őshonos gyümölcsfát, ezzel létrejöhetett az őshonos gyümölcsfák Tündérkertje. Reményeink szerint a jövőben rendelkezésére állhat minden kertészkedni szerető, kísérletező kedvű orosházi és környéki kertbarátnak. A fák felerősödése után oltóágat lehet majd venni és tovább őrizni a hagyományos fajtákat – tette hozzá Kovács György.

A Magyar Kultúráért Alapítványnak az a célja ezzel a kezdeményezéssel, hogy mindenki megismerhesse azokat a közösségeket és településeket, ahol otthonra lelnek Petőfi körtefái szerte a Kárpát-medencében, ezáltal is felhívja a figyelmet néprajzi örökségeink gazdagságára.

– Mi pedig példát is szeretnénk adni a fiataloknak, miként hasznosítsák, műveljék a rendelkezésükre álló területeket. Például így, ahogy mi most ezt tettük Gellértegyházán, akikkel (a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvánnyal) szoros kapcsolatot ápolunk, hiszen ők is őrzik nemzeti történelmi múltunkat, kulturális örökségünket ezen a városrészen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában