Közgyűlés

2023.06.22. 15:22

Több parkolót építenének a CsabaParknál, a dombnál - galériával

A CsabaPark kalandparki egysége és a Körte sori parkolási problémák; a város pénzügyi helyzete; valamint a közétkeztetés is napirendre került a városi közgyűlés csütörtökön tartott ülésén.

Licska Balázs

Mintegy negyven napirendi pontot tárgyalt csütörtökön a városi közgyűlés

Fotó: Bencsik Ádám

A városfejlesztési nonprofit kft. is beszámolt feladatairól az ülésen, ez az a cég, amely üzemelteti előző év eleje óta a CsabaParkot. Hanó Miklós alpolgármester (Fidesz-KDNP) kiemelte, három célt fogalmaztak meg a CsabaPark számára: az egyik gasztronómiai, a csabai kolbászra, mint hungarikumra épül; a másik az, hogy lehessen ott rendezvényeket tartani; a harmadik pedig az, hogy lehessen ott pihenni, mozogni, szabadidőt eltölteni.

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) elmondta, jó irányba indult el a kft., javult az üzemeltetés hatékonysága az elmúlt másfél évben. Aláhúzta viszont: a projekt megvalósításáért is a cég felel, és szerinte nagyobb előrelátásra lett volna szükség. A Körte sori oldalra telepítették a kalandparki elemeket, miközben a Gyulai úton épült meg a parkolók zöme. Csányi Illés (Hajrá Békéscsaba) is azt vetette fel, problémás a parkolás a Körte soron. 

A városfejlesztési kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita elmondta: nem csak a térköves parkolókban lehet megállni a Körte soron. A futballpályánál, a kutyafuttatónál szintén van 40-50 hely. Tervezik egyébként a parkolók számának bővítését pont ezen a helyen: mulcsos borításúakat alakítanának ki a TOP Plusz keretében. Aszfaltozottat, térköveset az erdészeti hatóság nem engedélyez, tekintettel arra, hogy a CsabaPark igazából egy erdőben van.

Opauszki Zoltán tanácsnok (Fidesz-KDNP) a kalandpark látogatottságára kérdezett rá; Dancsó Tibor (DK) többek között a sárga csúszdákról beszélt; Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) szerint a 4 milliárd forintos beruházás soha nem fog megtérülni, de a nyereséges üzemeltetés elvárható – a sárga csúszdákat pedig el kell bontani, ha ennyit rugóznak a témán –; Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) pedig az étteremről szólt.

– Az első hat hétvégén 1500-an vették igénybe a kalandparkot. A május 1-jei hétvége óta működik a kilátó, a drótkötélpálya, a hófánkpálya, a mászókötélpálya, a mászófal, míg a sípálya év végén nyithat meg – folytatta dr. Sódar Anita. Ezek üzemeltetése magas költséggel jár, ráadásul élőmunkát is igényel, 7-8 animátort kell foglalkoztatni.

Az ügyvezető hozzátette, a kalandpark részét képezi a négy sárga csúszda is, ezekért nem kell fizetni. A szabványoknak megfelelnek, rendelkeznek a kellő tanúsítvánnyal. A három hosszabb csúszdát 14 év, a negyediket, a lerövidítettet 12 év felettiek vehetik igénybe. Megjelölték, miként kell használni ezeket, hiszen nem hétköznapi játszóeszközök. Az étteremről elmondta: van rá kereslet; több menü fogy, mint tavaly; a bevételek magasabbak a kiadásoknál.

A város pénzügyi helyzete is téma volt. Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) elmondta, kormányzati támogatás révén bővültek a források, többet tudnak városüzemeltetési feladatokra is szánni. Például 30 millió forint megy fás szárú növények gondozására – azon belül korábban kiszáradt fák kivágására –, illetve minden választókerület kap 2-2 milliót kommunális fejlesztésekre. A helyi gazdaság élénkítését célzó beruházásokra 286 milliót különítettek el. 

Opauszki Zoltán tanácsnok (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy komoly kormányzati segítséget kapott az önkormányzat, amely lehetővé teszi, hogy fontos célokat valósítanak meg; míg dr. Szigeti Béla (Hajrá Békéscsaba) a tartalékok fontosságáról beszélt. Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) azt hangsúlyozta, hogy a választókerületek fejlesztésére a plusz 2 millió forinttal, ahogy tavaly, idén is 4 milliót tudnak szánni.

A városvezető elmondta: július elején dől el, hogy melyik vállalkozót bízzák meg a kiszáradt fák kivágásával, rengeteg igényt kell kielégíteni. Azt kérte, indulhassanak minél hamarabb a munkák. Hanó Miklós alpolgármester (Fidesz-KDNP) felvetette, hogy a városgazdálkodási kft. el tudná-e látni a feladatot. Balla Ferenc ügyvezető elmondta, van emelőkosaras gépjármű, de azzal fakivágási munkát eddig nem végeztek: a galambok ellen harcoltak az épületeknél, valamint fákat gallyaztak a gép segítségével.

Újra emelik az ebéd árát

Szeptember 1-jétől újabb 9-10 százalékkal emelik a gyermekétkeztetési díjakat – erről is döntöttek az ülésen. A közszolgáltatást végző cég egyébként 17 százalékos növelést kért, ráadásul július 1-jétől. Így az óvodai és az általános iskola étkezésért – tízóraiért, ebédért, uzsonnáért – naponta bruttó 857 és 1112 forintot kell fizetni, míg egy középiskolai ebédért 767 forintot. Tavaly október 1-jétől, majd idén január 1-jétől is emelték a díjakat, mindez azt jelenti, hogy egy év alatt összesen 84 százalékkal növelik a menza árát Békéscsabán.

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) elmondta, hogy a cég az inflációra, az élelmiszerárak emelkedésére hivatkozva kérte a díjak növelését. A vállalkozás javaslatához képest azért döntöttek az enyhébb növelés mellett, mert év végére az előrejelzések szerint lassulhat az infláció.

Varga Tamás alpolgármester (Hajrá Békéscsaba) az ebéd minőségével kapcsolatban elmondta, hogy a cég biztosított kóstolási lehetőséget, 158 napon keresztül 17 intézményben, és ezzel a lehetőséggel csaknem ezren éltek. 1-től 5-ig lehetett értékelni az ételt, az átlag 4,79 lett. Működik a közétkeztetési tanács az óvodák, a tankerületi központ, a szakképzési centrum, az önkormányzat, a diákvezetők bevonásával, minden hónapban tartanak üléseket, és a vállalkozás befogadta a megfogalmazott kéréseket. A kezdeti negatív visszajelzések immár pozitívak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában