Félmilliárd forintos fejlesztés

2023.06.21. 17:56

Összeolvadó közösségi teret alakítanak ki Orosházán

Összeolvadó közösségi teret alakítanak ki egy több mint félmilliárd forintos nyertes pályázat segítségével Orosházán. A Mikolay-kert több mint 100 éve közparkként funkcionál, amit tovább erősít a tervezett fejlesztés. A Mátrai Sándor Stadiont, az extrém kerékpáros parkot is érintik a munkálatok. Szerdai sajtótájékoztatón a részletek is elhangzottak.

Csete Ilona

A sajtótájékoztatót a fejlesztéssel érintett Mikolay-kertben tartotta (balról) Kovács Péter, Dávid Zoltán, Erdős Norbert.

Fotó: Bencsik Ádám

Orosháza önkormányzata a TOP Plusz pályázaton a Mikolay-kert megújítására, közösségi funkciók kialakítására nyert 550 millió forint támogatást. A helyszínen Erdős Norbert országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a beruházás érinti a focipálya melletti futókört, a kert zöldfelületeit, a játszóteret, a köztéri padokat, utakat, parkolókat, valamint az extrém parkot. Akadálymentes mosdó és büfé is készül, hogy akik itt szeretnének kikapcsolódni, azok azt komfortosan megtehessék. A sajtótájékoztató madártrillától volt hangos, meg is jegyezték a nyilatkozók, hogy ezt a háborítatlan adottságot szeretnék megőrizni: a célok között szerepel a zöldítési és faültetési program, s emellett a természetes környezet megőrzése, védelme.

– A zöld infrastrukturális törekvésnek úgy igyekszik az élvonalába kerülni eme projekt, hogy a természetes élő környezetet még élőbbé, aktívvá teszi belefoglalva a sport- és kulturális fejlesztést, amelynek komoly közösségi-társadalmi vonzatai vannak. Kevesen tudják, de a Mikolay-kertet valamikori tulajdonosáról, Mikolay Istvánról nevezték el. Orosháza község elöljárósága tőle vette meg ezt a területet, amit aztán 1910-ben nyitottak meg a lakosság előtt és egy igen szép községi népkertet alakítottak ki. Sokakat fűz ide kedves emlék és azt szeretnénk, ha ez a jövőben is így lenne – ezt már Dávid Zoltán polgármester fogalmazta meg. Bejelentette: a MÁV felújíttatja a Békéscsaba-Szeged vasútvonalat. Orosháza időben lépett, így figyelembe vették a város kérését.

– A felújítás során gyalogosok és a kerékpárosok számára épül egy liftes aluljáró, amivel a Szőlő városrészt a belvárossal összekötő átjárót újra megnyitjuk, így a pályázatnak köszönhetően felújított Mikolay-kertet, ezt az egész közösségi teret újra bekapcsoljuk a városi vérkeringésbe – tette hozzá a városvezető és még több, a területet érintő részletet is elárult.

– A parkban megújulnak a sétányok és új útvonalakat kialakítunk, tizenkét parkolót és plusz egy mozgáskorlátozott parkolót építünk, a játszóteret is bővítjük, szabadtéri előadások megtartására alkalmas helyszínt alakítunk ki, valamint kondiparkot tervezünk. Megújul a közvilágítás, valamint új utcabútorokat helyezünk el. A növényzetre gondolva a csapadékvíz-összegyűjtést is megoldjuk és ezt a meglévő és újonnan ültetett növények öntözésére használjuk. Azt is tervezzük, hogy összenyitjuk a Mikolay-kertet a Mátrai Stadion fejlesztéssel érintett területével. Ott a futópálya állapota mára jelentősen leromlott, de a pályázat keretében a mai kor igényeinek megfelelő rekortán burkolattal kívánjuk azt is ellátni. A projekt befejezésének tervezett dátuma: 2024. december vége.

A városrész önkormányzati képviselője, Kovács Péter azt emelte ki, hogy a projektnek köszönhetően a város régi adósságát törleszti: a Szőlő városrész elszigetelődése feloldható. Pezsgő életet, kulturális, sportos sokszínű kikapcsolódási lehetőséget ad majd a környéken élőknek is. Várják, hogy mielőbb elkészüljön.

A sportolni vágyók igényeit is kielégíti a fejlesztés

Sportfelületeket is kialakítanak, mégpedig két kisméretű futballpályát, illetve kézilabdapályát, két teniszpályát, egy kosár- és röplabdapályát. Helyet kap ott rugófal és asztalitenisz funkció. Kihelyeznek térfigyelő kamerákat valamint lesz wifi, továbbá kutyafuttató is készül.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában