Huszonkét csapat vett részt a főzőversenyen

2023.06.24. 13:34

Libának álcázott kacsatepertőt is kóstoltattak az újkígyósi Galiba napokon - galériával

Huszonkét csapat – köztük civil szervezetek és baráti társaságok, például a helyi polgárőrök, önkéntes tűzoltók vagy a Zumbázó Bombázó Libák – vett részt azon a főzőversenyen, amellyel elrajtoltak szombaton a Wenckheim parkban a tizenharmadik alkalommal életre hívott Galiba napok. A gárdák nem csak ételek elkészítésében remekeltek, izgalmas dekorációkkal, öltözékkel is készültek, sőt voltak, akik gágogó libákat szintén hoztak.

Licska Balázs

A zumbások a sportfelszerelést a főzőverseny idejére otthonkára és kendőre cserélték. A szerző felvétele

 

A program keretében libatepertőnek álcázott kacsatepertőt sütöttek az Újkígyósi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének tagjai. Kézműves fesztivált ugyancsak szerveztek, több árus kínálta portékáit a táskáktól a mézekig. A gyereket ugrálóvárral és trambulinnal is várták, miközben a színpadon kulturális programokkal szórakoztatták a közönséget.

A megnyitón Botyánszki Pál, Újkígyós polgármestere elmondta, hogy külföldről is érkeztek vendégek a rendezvényre. A művelődési ház és könyvtár igazgatója, Lukoviczkiné Rozsnyai Ildikó pedig jelezte, hogy az újkígyósiak szeretik a fesztivált, és hogy nemcsak a városból, hanem Szerbiából, a Felvidékről és Békéscsabáról ugyancsak érkeztek csapatok a főzőversenyre. A megnyitón részt vett többek között Balogh József, a szomszédos Szabadkígyós polgármestere is.

A huszonkét egylet közül öt vállalta, hogy libából készít ételt, a többiek pedig marha-, birka- és sertéshúsból alkottak pörköltet. A zsűri elnöke, Horváth Ferenc mesterszakács elmondta, a pörkölt esetében rendkívül fontos a hagyma és a hús aránya. A hagyma dinsztelése után kerül bele a bográcsba a hús és mellé a só, és addig kell forgatni, amíg a hús el nem veszíti a véres színét. Utána mehet bele a fűszerpaprika, a fokhagyma, a paprika és a paradicsom, az egészet egy pici folyadékkal fel kell engedni, és lassú tűzön kell hagyni, hogy összeérhessenek az ízek.

A csapatok figyelmét ugyancsak felhívta arra, hogy a pörköltnek ízében és küllemében is hasonlítania kell a pörköltre, fontos, hogy ne legyen odakozmálva az étel, és hogy vannak olyan ízesítők, amelyek egyáltalán nem illenek egy pörkölthöz, ezért nem ajánlott beletenni például kakukkfüvet vagy rozmaringot. Hangsúlyozta a higiéniai és munkavédelmi szabályok betartásának fontosságát, és hogy a dekorációt külön értékelték, nem az étellel együtt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában