Névnapi köszöntő

2023.06.10. 06:54

Isten éltesse a Margitokat, Grétákat!

Június 10-én a születésnaposokon kívül a Margitok és a Gréták ünnepelhetnek.

Beol.hu

Fotó: Shutterstock

A Margit női név a görög eredetű latin Margareta név megmagyarosodott alakja, a jelentése: gyöngy. A köznév a görögben valószínűleg perzsa eredetű. Valószínűleg a babiloni mar galliti kifejezésre vezethető vissza, jelentése: a tenger leánya vagy a világosság gyermeke. A Margit név fejlődési sora: Margerita – Margerit – Margrit – Margit. 

A Margit a 20. század első felében volt a legnépszerűbb, az 1990-es években már ritka név, a Gréta gyakori, a Margaréta igen ritka, a Margarét, Margarita, Gréte, Manga, Margita, Margitta, Margó, Méta, Metta, Peggi és a Réta szórványos név, a 2000-es években nem szerepelnek a 100 leggyakoribb női név között, kivéve a Grétát, ami a 19-27. legnépszerűbb női név.

A Gréta női név a görög Margareta (magyarul: Margaréta, Margit) névnek több nyelvben is előforduló becézéséből önállósult. Az 1990-es és 2000-es években népszerűsége viszonylag nagy, gyakori lánynévnek számít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában