Országos körút

2023.06.12. 12:07

Gyulára érkezett a mézkirálynő - galériával

Országos körútja részeként hétfőn délelőtt a gyulai Ewoldt Eliz Óvodába látogatott Magyarország Mézkirálynője. Mohácsi Klaudia játékos formában, mesébe ágyazva mutatta be a gyerekeknek a méhek munkáját, életünkben betöltött fontos szerepét és a mézfogyasztás fontosságát.

Papp Gábor

Fotó: Für Henrik

Mohácsi Klaudia azért indította el az országos kezdeményezést, mert nagyon fontosnak tartja, hogy bevigyék az óvodákba a méhészetet, hogy a korosztály mindennapjaikban is ott legyen ez a tevénység. 

– Lényegesnek tekintem, hogy a gyerekek minél fiatalabb korukban megismerjék ezt a hivatást, annak hasznosságát, illetve képet kapjanak a mézfogyasztás jelentőségéről – emelte ki kérdésünkre. Mint elmondta, minden érintett intézménybe eljuttat egy játékkaptárt, illetve ugyancsak támogatók segítségével méhészeti eszközöket, méhész kalapot és méhész kesztyűt, ami szintén erősíti az óvodások érdeklődését. A mézkirálynő elsősorban vármegyeszékhelyi óvodákba látogat el az országban, de járt már más jellegű településeken is, például Esztergomban. Békésben pedig, mivel ő maga is vármegyei kötődésű, nagykamarási, számos helyre szeretne eljutni. Eddig egyébként már mintegy huszonöt intézményt keresett fel hazánkban, és ahogy hétfőn a fürdővárosban, úgy mindenütt másutt is kiváló a kezdeményezés fogadtatása. Az interaktív foglalkozás során Mohácsi Klaudia virágmagokkal is megajándékozta a gyerekeket, hogy azokat elültetve segítsék a méhek életét. Az óvodások emellett akác- és repcemézet is kóstolhattak a program részeként.

Petrovszki Eszter tagintézmény-vezető elmondta, nagyon fontos számukra, hogy a mézkirálynő ellátogatott óvodájukba. Mint kiemelte, a program maradandó élményt nyújtott a gyerekeknek, akik közelebbről és részletesen megismerhették a méhek munkáját. Felhívta a figyelmet arra is, hogy óvodásaik minden évben kóstolnak mézet az egészséges életmód jegyében.

Árgyelán János, a Békés Megyei Méhész Egyesület titkára, a Göndöcs Benedek Mézlovagrend kancellárja szintén jelen volt az eseményen. 

– Mivel egyesületünk gyulai székhelyű, így szerettük volna, ha Mohácsi Klaudia, a mézkirálynő városunkba is ellátogat az általa életre hívott programsorozat részeként – emelte ki a szakember. Mint mondta, az óvodások jelentik a legfogékonyabb korosztályt, a kezdeményezés részeként pedig játékosan számos információval gazdagodhattak a méhecskék életével, illetve mézfogyasztás fontosságával kapcsolatban.

– A gyerekek az elmondott mesének és a beszélgetésnek köszönhetően ráláthattak a méhek munkájára, sőt, kiváló mézet is kóstolhattak – tette hozzá Árgyelán János.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában