NAV

2023.06.29. 06:35

Érkeznek az adószámla-értesítők a Békés vármegyei gazdálkodóknak is

Június közepétől folyamatosan küldi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gazdálkodók részére az elektronikus értesítését az adószámla egyenlegről. A küldemény elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt, vagyis, hogy kell-e fizetnie, igényelhet-e vissza, valamint, hogy 2022-re keletkezett-e pótléka. Emellett a NAV Ügyfélportálján az év bármely napján megtekinthető az aktuális egyenleg – közölte a hivatal közleményében.

Gyemendi Réka

Fotó: Shutterstock

A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy adószámla-értesítést csak az kap, akinek legalább egy adónemen ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van. A többségnek elektronikusan, a cégkapura nem kötelezett gazdálkodóknak postán fog érkezni az értesítés. Hozzáteszik, akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem teljesítették, vagy csak késedelmesen, és emiatt ötezer forintot elérő pótlékuk is keletkezett, ők a pótlékról is kapnak majd tájékoztatást.

Emellett  a NAV elektronikus ügyintézési felületein a NAV Ügyfélportálján (ÜPO) vagy a NAV-Mobil alkalmazásán az Adószámla funkciónál is bármikor megtekinthető az adószámla aktuális állapota.

A NAV honlapján elérhető ADÓSZÁMLA információs oldalon további segítség található az adószámla adatok értelmezéséhez és az egyes teendőkkel kapcsolatban. Továbbá, a tavalyi évre felszámított pótlék az értesítés megérkezése után az Ügyfélportálon a Pótléklevezetés menüpontban lekérdezhető.

A tartozást átutalással, vagy a túlfizetés átvezetésével rendezhetik a gazdálkodók, de bizonyos esetekben bankkártyával is fizethetnek. A befizetési módokkal kapcsolatban szintén a NAV honlapján található segítség az Ügyféliránytű > Számlaszámok a befizetéshez útvonalon elérhető, „Ki, hogyan fizethet a NAV-nak?” című tájékoztatás, és a 35. számú, Tájékoztató bankkártyás adófizetésről című információs füzetben.

Az „Átvezetés és kiutalási kérelem” elnevezésű űrlapon lehet kezdeményezni a túlfizetés kiutalását, vagy tartozásra átvezetését. Az űrlap legegyszerűbben az Ügyfélportálról érhető el, az adószámla lekérdezése után, a Túlfizetés rendezés gombbal. Ehhez nem szükséges segédprogramot telepíteni, bármilyen okoseszközről, így mobiltelefonról is elérhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában