Beol podcast

2023.06.14. 11:22

Beol-podcast: a világűr küszöbén járt a csorvási ballon, majd a napraforgók között landolt

A Csorvási Edison Klub magaslégköri ballonja ismét eljutott a sztratoszférába. Harmadik kísérletüket várták a klubtagok, a kísérletező kedvű gyerekek, a kíváncsi érdeklődők. Mi meg a klubról, a tehetséggondozásról, a különleges, XXI. századi, a technika vívmányain keresztül a fiatalokat megszólítani képes tehetséggondozó módszerekről faggattuk az Edison Klub vezetőjét, Murvai Józsefet.

Csete Ilona

Murvai József

A Csorvási Edison Klub kapcsán megtudtuk, az volt az elgondolás évekkel ezelőtt – sok újítás fűződik a magyarok nevéhez, sok Nobel-díjast adott hazánk a nagyvilágnak –, hogy a fiatalok érzékenyek az újításra, eztért jöjjön létre egy olyan hely, ahol ezt a képességeiket kiélhetik. Az országos Tervezzünk tárgyakat! pályázatba bekapcsolódtak a csorvásiak, elküldték a diákmunkákat. Sikerrel. Ez volt az induláskor.

A projektjeikről Murvai József elmesélte, hogy 10 éve résztvevői a Nemzeti Tehetségprogramnak. A volt edisonos, ma már villamosmérnök, Szabados László javasolta, komplex munkákba kellene belefogni. 

– Három éve elektromos autónkat fejlesztjük, évről évre ad feladatokat. Amikor pályázunk, előtte összeülünk, ki, mit javasol, ki, miben szeretne dolgozni. Elhangzott, miért nem küldhetnénk fel magaslégköri ballont... Esetleg lehetne vele kommunikálni, s ha visszatérése után megtaláljuk, akkor ez egy remek projekt lehet. Az lett – mesélte Murvai József.

Már harmadik kísérletük volt ez a vasárnapi. Minden gond nélkül feljutott a ballon 35 kilométer magasságig, majd az eszközük Orosháza és Pusztaföldvár között földet is ért narancssárga ejtőernyővel egy napraforgó föld közepére. Még működött a kamera a földetéréskor. Nagy élménye volt ez a csapatnak.

A felengedés pillanatai.

– A felvételeken szépen látszik a 35 kilométeres magasság, a Föld gömb formájában körvonalazódik, a világűr sötétjébe kilátott a kamera és megcsillant egy-két fényes csillag. Valóban, ott, a világűr küszöbén járt a ballon. Ez a küldetés azt célozta meg, hogy elküldünk egy eszközt nagy magasságba és hogyan tudjuk követni, hogy tudunk vele kommunikálni, hogyan találjuk meg. Ez sikerült.

Az Edison Klub a nyáron se tétlenkedik: készül a klubhelyiségük. Június végére befejezik a kivitelezést, az üres termeket berendezik, működő műhelyként várják majd szeptemberben a gyerekeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában