Segítségnyújtás

2023.06.16. 14:30

Az ukrán menekültek Békéscsabán, a Vöröskeresztnél tanulják a magyart és tornáznak

A múlt esztendőben a legtöbb feladatot a szomszédos országban, Ukrajnában dúló háború adta a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének.

Nyemcsok László

Tornázni is bejárnak az ukrán menekültek a Vöröskereszthez Békéscsabára

Tóth Zoltánné Békés vármegyei igazgató elmondta, vármegyénken keresztül több ezer menekült utazott át, akiknek a vonatokon segítettek, amiben csak tudtak. Sokan ugyanakkor Békés vármegye valamelyik településén találtak átmeneti otthonra.

– Jórészt édesanyák, nagyszülők érkeznek gyermekekkel Ukrajnából, és szívesen járnak be a Vöröskereszt békéscsabai, Bajza utca székházába – emelte ki Tóth Zoltánné. – Töretlen lelkesedéssel tanulják a magyar nyelvet, utána mindig nagyon jól esik a mozgás nekik, szívesen tornáznak.

A Békéscsabán élő Volková Tetjána Krivoj Rog városából menekült Békéscsabára az akkor négy és féléves kisfiával, Radionnal. Az a asszony a Vöröskereszt békéscsabai, világnapi ünnepségén a minap a maga és a Békésben élő ukrán menekültek nevében magyarul mondta el köszönetét a sok minden jóért, amiben itt részesültek, részesülnek a Vöröskereszt révén. Aztén felmutatott egy fehér békegalambot ábrázoló alkotást azzal a felirattal: Legyen béke!  

Az ünnepségen az Év Önkéntese Elismerő Oklevelet Békésből Priszlupszka Irina, békéscsabai önkéntes kapta, aki nagyon sokat segít az ukrán menekülteknek a magyar nyelv legalább alapfokú elsajátításában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában