Kovács Gyula

2023.06.08. 14:29

Az Afganisztánban elhunyt hős szeghalmi tűzszerészre, Gyuszkóra emlékeztek - videóval, galériával

Tizenöt éve vesztette életét Afganisztánban egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben a szeghalmi tűzszerész, Kovács Gyula posztumusz hadnagy – rá emlékeztek csütörtökön Szeghalmon a Gyarmatoldali temetőben, valamint a múzeumban, ugyanis a Mundérba bújt történelem című kiállítás keretében tíz éve egy emléksarkot alakítottak ki tiszteletére kitüntetéseiből, felszereléseiből és ereklyéiből.

L. B.

A Gyarmatoldali temetőben és a múzeumban kialakított emléksaroknál is megemlékeztek csütörtökön a 15 éve elhunyt Kovács Gyula posztumusz hadnagyról

Fotó: Für Henrik

– Ez a katona, aki saját hazájától sok ezer kilométerre vesztette életét, és képviselte Magyarországot, Szeghalmot, megérdemli, hogy minden évben megemlékezzenek róla – hangsúlyozta a sírkertben Túri János tűzoltó alezredes, Szeghalom tűzoltóparancsnoka, a Szeghalmi Hagyományőr Egyesület elnöke. A megemlékezésen képviseltette magát a családtagok mellett a honvédség, a védelmi bizottság, a tűzoltóság, a rendőrség, az önkormányzat és a kormányhivatal.

– „Vannak csillagok, melyeknek fénye világít a földön, Mikor ők maguk már régen nincsenek helyükön. Vannak emberek, akiknek csillogó emléke világít, Amikor ők maguk már nincsenek köztünk. Ezek a fények csillognak és különösen, Ha sötét az éjjel: mutatják az utat az embernek” – idézett Szenes Hannától emlékbeszédében, a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred képviseletében Kovács Viktor őrnagy.

Hozzátette, immár 15 éve távozott el a legkiválóbb tűzszerészek egyike. Hatalmas veszteség és fájdalom ez a katonáknak is, akik hozzászoktak a veszélyhez, akik keményen próbálnak helyt állni az itthoni és a missziós feladatokban egyaránt. Tisztában vannak azzal, hogy mit vállaltak, de erre sosem állnak készen. Szintén egy idézetből merítve úgy fogalmazott, „A születésünk pillanatában világra jön velünk a halálunk is, aztán a végén kivisz.”

Hangsúlyozta: Kovács Gyula nagyon fiatal volt, a 30. életévét sem töltötte be. Családalapítás előtt állt, úgy tervezte, hogy ez lesz az utolsó külszolgálata, addig megszerzett szakmai tapasztalatát és tudását a kiképzésben szerette volna hasznosítani. Szavahihető ember volt. Aznap érkezett, amikorra megígérte, csak nem úgy, ahogy tervezte. 

Nagy reménysége volt a szakmának. Ő volt az első az afganisztáni magyar vezetésű tartományi újjáépítési csoportban is, elsőként ment ki a robottal. Neki köszönhetően tettek szert az afganisztáni misszióban a magyar tűzszerészek magas szintű nemzetközi kapcsolatokra és elismertségre. Felidézte: Kovács Gyula rendes, csendes, komoly gyerek volt, mindig is katona akart lenni. Tanulmányai után 20 évesen került a tűzszerész alakulathoz. Folyamatosan képezte magát, több elismerést érdemelt ki, kollégái 2007-ben Az év tűzszerészének választották.

Macsári József, Szeghalom polgármestere elmondta: fontos, hogy a hagyományőr egyesület mellett tűzszerész bajtársak is őrzik Kovács Gyula posztumusz hadnagy emlékét. Megköszönte a családnak, hogy átadták a múzeumban megtekinthető Mundérba bújt történelem című kiállítás anyagába a hős szeghalmi tűzszerész tárgyait, és hogy így egy emléksarkot alakíthattak ki számára.

A Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái és a családtagok ellátogattak a múzeumba is, ahol helyet kaptak kitüntetései, egyenruhái, felszerelései, de kihelyezték azt a magyar zászlót is, amellyel a temetésén a koporsót letakarták. A hagyományőr egyesület elnöke, Túri János hangsúlyozta, sokan nézik meg a tárlatot. Az egyes tárgyak előtt jellemzően egy-két percet töltenek el, attól függően, mennyire érdekesek. Ám a Gyuszkó számára kialakított emléksaroknál ennél több időre állnak meg. Mindenkinek van egy-két jó szava a hős katonához, elismerik, nagy tettet hajtott végre.

Másodszorra járt Afganisztánban

2008. június 10-én Baghlan tartományban egy afgán civil jármű ráfutott egy házi készítésű robbanószerkezetre. Ekkor riasztották a tűzszerészeket, akik feladata az volt, hogy felderítsék, van-e másik eszköz a közelben. Egy tűzszerész robot segítségével vizsgálták a helyszínt, és találtak egy másik, úgynevezett improvizált pokolgépet. A robot segítségével körülhatárolták az eszközt, majd megpróbálták hatástalanítani, de ez nem sikerült. Ezután egy hurkot szerettek volna rátenni, hogy elvontassák, de ekkor a robbanószerkezet működésbe lépett és felrobbant – Kovács Gyula halálát okozva. Az eszközt egyébként a robot nem tudta kiemelni, vélhetően több volt 25 kilogrammnál – írták akkor a történtekről. Hangsúlyozták: a tűzszerész felkészült volt, Kovács Gyula a tűzszerész zászlóalj első speciális századának parancsnokaként szolgált, és másodszor tartózkodott Afganisztánban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában